IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц постави условия за участие на социалдемократите в коалиция с Меркел

С изказването си Шулц прави явен опит да се обърне към по-възрастните германци, които са значителна част от населението

17:14 | 11.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лявоцентристкият съперник на канцлера Ангела Меркел - лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, изложи днес "неподлежащи на преговори условия" за участие в следващото германско правителство, предаде ДПА. Те включват равно заплащане за мъже и жени, да не се повишава в никакъв случай възрастта за пенсиониране над 67 години и равни възможности за образование. 

В явен опит да се обърне към по-възрастните германци, които са значителна част от населението, Шулц заяви на пресконференция в Берлин, че правителството на Ангела Меркел, в което Социалдемократическата партия (ГСДП) е по-малкият коалиционен партньор, "не е способно да гарантира достоен живот на хората в напреднала възраст". 

Германия има най-високата средна възраст в Европейския съюз - 45 години. Според официалната германска статистика 56,1% от хората, които ще имат право на глас в парламентарните избори на 24 септември, са на възраст над 50 години. Именно тях ухажва Шулц с новите си предложения, надявайки се да обърне тенденциите в допитванията, които системно сочат изоставане с около 15 процентни пункта на неговата ГСДП от управляващите консерватори от блока ХДС/ХСС на Меркел. 

Според Асошиейтед прес ГСДП е преценила, че с оглед на това съотношение на силите най-добрият й шанс да управлява е да запази сегашната широка коалиция на двете основни партии и да остане младши партньор в тази коалицията начело с Меркел. 

На пресконференцията Шулц не изключи възможността ГСДП отново да влезе в широка коалиция със ХДС, която от мнозина се разглежда като последна опция, при изчерпване на всички останали. Той обаче продължи да настоява, че половината от избирателите още не са решили как ще гласуват и затова той все още има шанс. "Всеки, който иска отстраняването на Меркел, трябва да гласува за Шулц. Всеки, който гласува за други партии, ще получи Меркел", предупреди кандидатът на ГСДП. 

"Ние не можем да допуснем хората, които са се трудили най-много, да бъдат изоставени при управление с наше участие", посочи Шулц, чиято партия има подкрепа в анкетите на около 24% от електората срещу 38 за консервативния блок. "Brexit в Европа, Тръмп в Америка, десните екстремисти в парламентите - всичко това кара много хора да се опасяват за нашата демокрация. Може да сте сигурни, че аз ще отстоявам и защитавам нашите ценности", подчерта той. 

Доста наблюдатели смятат, че Шулц чука на отворена врата. Меркел също заиграва с идеята за запазване на пенсионната възраст, но нейният финансов министър Волфганг Шойбле твърдо настоява за повишаването й до 70 г. Лидерът на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер каза по този повод, че предложенията на Шулц до голяма степен вече са възприети и че казаното от него звучи "леко забавно".

Шулц обеща също да се противопостави на "спиралата на въоръжаването" и каза, че за разлика от Меркел, той не се обвързва с повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП, каквато е линията на НАТО и за което настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп. Германия е една от многото страни членки на алианса, която не изпълнява това изискване, като харчи 1,23 на сто за въоръжените си сили. Шулц дори оспорва твърдението, че алиансът си е поставял твърдо такава цел. Според него това било прието само като "желателно". 

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Не е в позиция да поставя условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още