IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: Разпадането на ЕС е реалистичен сценарий

Председателят на ЕП изрази опасенията си заради призивите за налагане на граничен контрол в рамките на Шенгенската зона

13:40 | 26.04.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕП Мартин Шулц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Колапсът на Европейския съюз (ЕС) е реалистичен сценарий заради ксенофобските призиви на някои от страните-членки и исканията за въвеждането на граничен контрол.

Това каза председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com.

Европарламентът още в средата на миналата година се обяви против идеята за повторно въвеждане на граничен контрол в рамките на Шенген.

„В последните няколко месеца станахме свидетели на притеснителни тенденции на ренационализация. Държавни лидери обсъждат и вземат решения зад затворени врати и в нарушение на общностните правила“, коментира Мартин Шулц пред колегията на еврокомисарите.

В обръщението си Шулц призова за още по-тясно сътрудничество между Европейската комисия (ЕК) и ЕП за защитата на общностните правила.

„Заедно можем да се изправим срещу опитите за ренационализация. Това е една изключително опасна тенденция. Всеки опит да се спре свободното движение на хора в Еврообщността е опит да се подкопаят устоите на Европейския съюз“, зауви Шулц.

Според председателя на ЕП заради кризата се е ускорило създаването на „зони, свободни от парламента“ „С помощта на фискалния договор се прави опит да се създаде фискален съюз извън контрола на парламентаристите“, коментира той.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой подкрепи Мартин Шулц, като предупреди, че „популистката политическа вълна засяга свободното движение на хора в шенгенското пространство“.

Ромпой направи отправка към френският кандидат-президент Марин льо Пен, която събра близо 18% от гласовете на първия тур на изборите.

Льо Пен се бореше за гласовете на националистите с категоричната си позиция да ограничи имиграцията във Франция. Тя отрече и европейската политическа система и призова Париж да брани независимостта си от европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Аман от гробокопачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Здравдейте mia11,Грешката със сегашното НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансов управление е неволна, поради човешко незнание.Не е възможно нещо, което е неизвестно да се прави умишлено.Нима Вие не научихте за тази грешка от мои публикации?Моля посочете поне един човек в света, който досега е знаел за тази грешка.След достатъчно време и осъзнаване на нейната същност тази финансова грешка ще бъде прекратена така, както се отстранява всяка друга човешка грешка.Вие като страничен наблюдател лесно давате примера с Исландия, където за да започнат начисто унищожиха за над 6 000 000 000 евро банкови депозити.Нима е полезно, поради причина държавна финансова грешка тези депозанти да загубят собствените си пари.За да приложите одобрявания от вас пример от Исландия можете да дадете личен пример като изгорите собствените си пари и да продължите живота си начисто.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Лично мнение: ЕСЩ без сериозно сътресение няма да стане. Особено при това статуткуво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Още преди година и половина в някои високи кръгове се заговори, че всъщност няколкото силни страни от северна европа искат да дадат урок на търтеите и тарикатите от южна европа и това е основната линия към която неофициално се придържа ЕС. Аз самият се чудя дали наистина е така и се надявах някой от по-образованите и посветени хора от този форум да го потвърди или намекне.И това разнообразно и особено правителство, което ни управлява днес всячески се мъчи да ни изкара от черния списък на държавите определени "за превъзпитание" и да смени имиджа на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Само стой та гледай как ще станат тези ЕСЩ ;).То вече се върви по този път.Кръговете имат интерес но те са много и са на високо ниво.Хората също ще имат интерес, но след време.Все пак света в момента е масов олигуфрен, но нещата си отиват към едно единно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Е те точно ЕСЩ не виждам как ще станат!!! Пък да не говорим за "обединените икономики". Да, глобализация може да бъде НАЛОЖЕНА, `щото определени олигархични групи имат интерес. Но хората нямат никаква полза от това! Сега е момент да се покаже кой/разбирай държава/ може да прави ПОЛИТИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Ами това ми е ясно.Точно затова се прави всичко за да се въдвори ред във вече твърдепроточилото се "Образуване на ЕСЩ".Относно останалите държави всичко с времето си :).Света е тръгнал към интересно глобализиране и най-вече нагоре към Космоса /налудничево ще ви прозвучи, но всички са се юрнали да подновяват програмите си :) /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Как точно си представяш "..ЕДИННА.."икономика, при условие, че всяка държава си има собствена данъчна, митническа, фискална и прочие политика? При изброените от теб, една част са отделни държави които си имат тази политика а САЩ, въпреки федералните различия, все пак имат една обща държавна данъчна, митническа, фискална и прочие политика!!! Да не говорим за световния прецедент да съществува валута на ничия държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Човешката история познава много имперски амбиции! Всички опити са пълен провал!!! И `айде стига с тая глабализация. К`во печелим пък точно ние? от това да изгубим национална идентичност. Или онзи Андрешковски прийом да се "мушнем" и ние между "големите", па белки` има келепир. Ти създай действащи производства и конкурентни стоки и услуги, пък ако ще и на Луната да си, ще си продаваш и печелиш. Има ли значение за теб къде точно ще произвеждаш някакви материални или духовни блага? И те за региона в който живееш ли ще да са или за който поиска да ги купи, и тогава къде е разликата? Да не говорим, че последното ти изречение седи като кръпка!Да, точно НАЦИОНАЛНО обединение ще да печелившо! Аман от съюзи, то не беше СССР, СИВ, ЕС и прочие и прочие......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още