IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: Вратата за Украйна остава отворена

Готови сме да водим преговори с правителството, заяви в Брюксел председателят на Европейския парламент

20:53 | 20.12.13 г. 1
Мартин Шулц: Вратата за Украйна остава отворена

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц отново потвърди позицията на Eвропейския съюз (ЕС), че вратата остава отворена за членство на Украйна, пише порталът EurActiv. Киев реши да замрази процеса на асоцииране с ЕС през миналия месец, за да се възползва от затопляне на отношенията си с Русия.

В изказване пред лидерите на съюза в четвъртък, Шулц отбеляза, че ЕП е разочарован от решението на Украйна да не подпише Споразумението за асоцииране с ЕС.

"Въпреки това ние вярваме, че е по-добре да държим вратата отворена за преговори. Това трябва да се направи най-малкото заради продемократичното движение в страната, което ние не трябва да оставяме на произвола на съдбата", каза посочи председателят на ЕП.

Според Шулц ако ЕС бе спрял диалога, това щеше да изпрати негативен сигнал към опозицията, че Европа изоставя страната. Това ще разочарова онези, които протестират срещу решението на Янукович да вземе заем от Русия и да приеме евтините цените на природния газ вместо на сближаване с ЕС.

Той добави, че посланието на ЕС към правителството трябва да бъде: "Ние сме готови да водим разговори с вас". "Опозицията трябва да знае, че Европа не се отказва от идеята за присъединяване на Украйна", добави още Мартин Шулц.

Друг поглед върху политическата ситуация около Украйна предостави новият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Неговата втора визита след Франция бе в Полша – страната в ЕС, която е най-твърдо решена да привлече Украйна към съюза.

Щайнмайер даде да се разбере, че няма да посети Киев, каквото направи неговия предшественик Гидо Вестервеле. Той отбеляза, че Украйна е страна, която традиционно е била на кръстопът между Изтока и Запада.

"Проблемът е, че решенията не се взимат на място, което би освободило Украйна от вътрешното ѝ разделение", каза Щайнмайер, като добави, че се надява да успее да съживи преговорите на ниво външни министерства между Полша, Германия и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Ей, Шулц....затвори си вратата да не истинеш на течението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още