Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мартин Търпанов: България би могла успешно да пласира зелени облигации

Български енергиен холдинг с облигациите си може да подобри проектите, свързани със Зелената сделка, посочи експертът в Делтасток

гледано: 1574   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
България би могла да пласира успешно зелени облигации и има за какво да ги използва. Трябва да се насърчи подобна инициатива, дори не на държавно, а на корпоративно ниво. Това съветва Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Търговия с дългови ценни книжа" в Делтасток, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“.
Още по темата

Според него, Български енергиен холдинг с облигациите си може да подобри проектите, свързани със Зелената сделка.

„България е от категория емитенти, които не излизат често на европейските облигационни пазари и са ниско задлъжнели и това още повече би засилило интереса. През годината Сърбия е емитирала зелен бонд, който е бил приет добре и се е търгувал с лека премия под доходността. Затова България трябва да намери точните проекти, които да отговарят на новия стандарт, за да бъдат финансирани“, посочи той.

По думите му, зелените облигации са абсолютен хит, особено тази година, като емитираната стойност е два пъти повече до момента, спрямо миналата година.

Експертът напомни, че първите зелени облигации са емитирани през 2007 г., но е нямало законова рамка и единен стандарт, не е имало и доверие и сигурност сред инвеститорите.

След сключването на Зелената сделка обаче има създадени условията зелените облигациите да бъдат разпознаваеми, особено в Европа, която се очертава да е най-големият емитент досега.

Миналата седмица първата облигационна емисия на стойност 12 млрд. евро привлече заявки за 135 млрд. евро. Книжата са с матуритет 2037 г. и надмина емитираните книжа пред месец във Великобритания. Средствата ще се използват за подкрепа на зеления преход към въглеродно неутрална икономика и част от схемите за възстановяване на икономиките поради COVID-19 кризата.

„Тази година Европейската комисия излиза с регламент, който дефинира единния стандарт за зелените облигации на ЕС. Също така са дефинирани правилата и надзорът, по които трябва да става дейността, тъй като зелените облигации ще стават все по-популярни. Регламентът е предложен, но все още не е съгласуван в Европейския парламент, Съвета на Европа и с местните законодателни органи“, коментира специалистът.

Според него това е прибързано решение, но се създава „известна сигурност сред лидерите, че регулацията ще бъде бързо приета“.

Мартин Търпанов е на мнение, че в момента пазарите са благоприятни за емитиране на зелени облигации.

Той напомни, че страните-членки на ЕС спорят дали ядрената и газовата енергия трябва да се включи в зелените облигации. Инвеститорите продължават да бъдат склонни към тази идея, спрямо настъпилия енергиен интерес.

„Дали попадат в обхвата и могат ли да бъдат приети като част от позеленяването на Европа е спорен въпрос, който ще се реши на високо политическо ниво. Под някаква форма ще бъдат приети. Трудно е на този етап Европа да се справи без ядрена енергетика и без газ“, убеден е Търпанов.

Той смята, че за пълна декарбонизация е трудно да се говори и трябва да бъдат въведени проектите в таксономията на Зелената сделка – проекти, които могат да бъдат приети и създават устойчивост на околната среда.

„Постигната доходност от емитентите, която е привлякла ценова премия на зелени облигации е 0,45%, малко по-ниска е от средните доходности при обикновените, но това е напълно нормално. Зелените облигации тепърва ще навлизат на пазара“, прогнозира Мартин Търпанов.

Ще се възползват ли инвеститорите от зелените облигации на ЕС? Може ли да има „фалшиво позеленяване“? Ще отнеме ли пазарът на облигации конвенционалните ценни книжа?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да чуете тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
doba до: khao
преди 1 месец
khao, те са ни набучили хиляди перки и соларки :) не една :)
1
 
1
 
6
khao до: doba
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ти си стой с глава заровена в пясъка и като нищо може да се окаже че са ти набучили една перка отзад погрешка! :):)
3
 
1
 
5
zelka007 до: doba
преди 1 месец
1
 
3
 
4
doba до: zelka007
преди 1 месец
Давай, Зелков, тегли облигации и бучкай, види се сега му е времето...
4
 
1
 
3
zelka007 до: doba
преди 1 месец
точно така , повече перки и фотоволтаици , повече геотермална енергия също ... държавата няма да строи нищо . всичко на търгове , само ще организира . единственно може да строи преносна мрежа или да съдейства за строеж на такава ... и да не забравяме мащабни батерии от всякакъв калибър и вид ... за това ще й трябват пари , нищо друго ...

Още от Европа
Ще има ли кой да застрахова "Северен поток 2"?