IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марвин Кинг: Великобритания има нужда от алтернативен план за Brexit

Заради високата имиграция работодателите във Великобритания престанаха да инвестират в знание и обучения, твърди бившият гуверньор

17:11 | 05.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият управител на британската централна банка (Bank of England) Марвин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият управител на британската централна банка (Bank of England) Марвин Кинг. Снимка: Ройтерс

Великобритания трябва да даде на Европейския съюз да разбере ясно, че е готова да действа сама, ако не успее да постигне задоволителна сделка в преговорите за Brexit. Това заяви бившият управител на британската централна банка (Bank of England) Марвин Кинг, цитиран от Ройтерс.

Според Кинг, който през декември заяви, че Великобритания трябва да напусне единния пазар на ЕС, а може би и митническия съюз, страната му трябва да покаже, че има ясен план как да се справи без търговско споразумение с ЕС. 

„Ако искаш да имаш успешни преговори, трябва да имаш алтернативен план, който другата страна да разбира и да приема за надежден“, заяви Кинг в интервю за радио BBC по случай 10-годишнината от началото на световната финансова криза. 

Предвижда се Великобритания да напусне ЕС през март 2019 година, а официалните преговори започнаха през юни тази година, припомня Ройтерс. 

Първоначалните области на несъгласие включват финансовите задължения на Великобритания, правата на гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания, и граничните договорености между Северна Ирландия и Ирландската република, член на ЕС.

Ако Великобритания не успее да постигне споразумение, търговията ще бъде управлявана от Световната търговска организация, която позволява на двете страни да налагат тарифи за вноса и да имат митнически проверки, а съществуващите споразумения в сектори като авиотранспорта и финансовите услуги ще отпаднат.

В четвъртък наследникът на Кинг начело на АЦБ Марк Карни заяви, че притесненията за Brexit вече се отразяват на инвестициите на бизнеса и на вземането на решения.

В интервюто за BBC Кинг добавя, че британските политици са направили твърде малко, за да помогнат на хората, чиито умения стават неконкурентни заради глобализацията, като поясни, че отчасти за това вина има и високото ниво на имиграция.

„Тъй като имахме много голяма имиграция в Обединеното кралство, работодателите във Великобритания престанаха да инвестират в знания и обучения във Великобритания ... и същото важи и за САЩ", каза той. „Това са проблеми, за който трябва да мислим доста сериозно".

Именно ограничаването на миграцията бе основна причина за много британци да гласуват за Brexit. Но повечето британски икономисти казват, че печалбата от свободната търговия и миграцията в ЕС значително надвишава всички разходи.

Предишни изследвания от страна на АЦБ установиха, че големите увеличения на миграцията имат малко отрицателно въздействие върху заплатите, особено за нискоквалифицираните работни места, като в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Най-добре е да я съборят до 1 долар и емигрантите сами ще избягят от острова на благоденствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Един продължаващ спад на лирата рязко ще снижи миграцията към острова,даже и тези които отдавна са там може да си стегнат куфарите и да напуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още