IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабен скандал със стари храни срина бразилския износ на месо

Престъпна групировка прикривала с химикали развалените продукти и ги е продавала

12:21 | 28.03.17 г. 1
<p>
	Представител на чилийската агенция за обществено здраве измерва температурата, при която месни продукти са изложени в&nbsp; супермаркет, след като чилийското правителство преустанови вноса на месо от Бразилия, 23 март 2017 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представител на чилийската агенция за обществено здраве измерва температурата, при която месни продукти са изложени в  супермаркет, след като чилийското правителство преустанови вноса на месо от Бразилия, 23 март 2017 г. Снимка: Ройтерс

Мащабен скандал с храни с изтекъл срок на годност срина бразилския износ на месо. Заради разследването на местни производители дневният обем на експорта на месо и месни продукти от Бразилия се е свил почти с 19%, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позова на бразилското министерство на развитието, промишлеността и външната търговия.

По информация на министерството в седмицата преди скандала страната е изнесла месо и месни продукти за 294,8 млн. долара. След оповестяването на детайли по разследването експортът пада до 252,7 млн. долара. Средният дневен износ се е свил от 62,2 млн. долара до 50,5 млн. долара, което представлява спад от 18,8%.

Според бразилския агроминистър Блайру Мажи конкуренцията се възползва от деликатната ситуация, за да разшири присъствието си на външните пазари. Министърът отбелязва, че въпросният скандал се отразява негативно на имиджа на бразилската продукция, но според него страната ще възстанови позициите си на пазара.

На 17 март бразилската полиция арестува над 30 участници в мащабна престъпна групировка, която се е занимавала с продажбата на хранителни продукти с изтекъл срок на годност. В мащабната спецоперация са участвали над 1000 служители на реда.

Разследването е продължило повече от две години и е обхванало големи бразилски компании за производство на месни продукти, които реализирали продукцията си в страната и в чужбина.

Следствието твърди, че групировката работела с представители на контролните органи на агроминистерството, които срещу подкуп издавали сертификати за качество без да проверяват стоките. Според полицията са използваии киселина и други химикали, за да се подобри външния вид на месото и да се скрият дефектите, характерни за развалената храна.

Част от парите, давани на държавните служители от престъпниците, са отивали за финансиране на политически партии. Заради скандала някои страни вече въведоха временни ограничения за вноса на бразилска продукция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ето защо трябва да има търговски споразумения и конкуренция ... че като се омаже един, веднага да бъде изхвърлен от пазара за сметтка на по качествения ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още