IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маскирани опожариха офиса на златодобивна компания в Северна Гърция

Добивът на злато ще доведе до екологични проблеми и отлив на туристите от Халкидики, опасяват се гърците

16:47 | 17.02.13 г.
Маскирани опожариха офиса на златодобивна компания в Северна Гърция

Около 40 маскирани нападатели изгориха лаборатории, машни и автомобилния парк пред офиса на златодобивната компания Hellas Gold в северните части на Гърция. От месец активисти настояват за прекратяване на дейността на компанията, защото се опасяват от екологични последици и отлив на туристи в Халкидики, пише Reuters.

При нападението няма жертви и пострадали, но са нанесени сериозни материални щети.

Hellas Gold е собственост на канадската Eldorado Gold, която развива три проекта за добив на злато в региона. Очакванията са, че канадската компания ще инвестира в Гърция над 1 млрд. долара през следващите пет години. Собствениците на компанията коментират, че тяхната дейност ще генерира 5 хиляди „директни и индиректни” работни места в Гърция. Добивът на злато трябва да започне най-рано през 2015 година.

Местните еколози се опитаха да прекратят дейността на компанията още през 2011 година, когато гръцкото правителство даде разрешение за добив на злато, допълва ВВС.  Върховният съд обаче се произнесе в полза на канадската компания, позовавайки се именно на високата безработица в Халкидики. Съдът се позова и на данни, че няма опасност за околната среда при дейността на компанията.

След шест години на затягаща се рецесия Гърция има нужда от свежи средства и се опитва да привлече и чужди инвестиции. В същото време туризмът е един от секторите, които дори и в условията на криза успява да донесе средства в държавната хазна.

При последните дебати в парламента относно добива на подземни богатства в Халкидики министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Асимакис Папагеоргиу обясни, че залежите в региона са на стойност около 20 млрд. евро. „Не можем още дълго да си позволим да не разработим тези находища”, допълни още той.

При добива на злато обаче ще бъдат изсечени гори. Има опасност и от замърсяване на въздуха с тежки метали като олово, живак и арсен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още