IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци предлага Ангела Меркел да оглави Европейския съвет

Според бившия италиански премиер канцлерът трябва също да поеме ръководството и на европейската дипломация

13:03 | 14.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Ренци. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: Архив Ройтерс

Докато беше премиер на Италия, Матео Ренци често влизаше в сблъсъци с германския канцлер Ангела Меркел по различни въпроси - от фискалната дисциплина до миграцията. Въпреки това в новата си книга, която излиза на пазара в четвъртък, той твърди, че Меркел трябва да бъде председател на Европейския съвет, посочва БТА, позовавайки се на в. Financial Times.

В книгата си UnТaltra strada: Idee per l'Italia di domani („По друг път: Идеи за утрешна Италия“) Ренци хвали Меркел като най-подходящия кандидат за приемник на полския политик Доналд Туск. Освен това той смята, че канцлерът трябва също да поеме ръководството и на европейската дипломация, след като досегашните върховни представители на ЕС по външната политика не са били „на висотата на очакванията и на ролята, която би трябвало да играе Европа“.

В Берлин се правят различни предположения за бъдещето на Меркел след изтичане на мандата й като канцлер в края на 2021 г., но се очаква тя по-скоро да се оттегли от политиката, отколкото да се стреми към нова роля в Брюксел. Подкрепата на Ренци показва какъв авторитет е тя дори в онези части на Европа, където беше най-критикувана, отбелязва в. Financial Times.

В книгата си Ренци се изказва критично за настоящия ръководител на европейската дипломация - италианката Федерика Могерини, за чието назначаване през 2014 г. той лично спомогна. Влиянието й върху европейската външна политика за съжаление е близко до нулата по почти всички важни теми, отбелязва бившият премиер и казва, че отчасти се чувства отговорен.

Ренци похвали и френския президент (с когото неведнъж са го сравнявали заради младостта и централизирания им политически стил), изтъквайки, че Еманюел Макрон ще е най-важният глас, когато се решава кой да поеме най-важните постове в следващия състав на Европейската комисия.

„Според мен Еманюел Макрон ще играе решаваща роля в сложния европейски институционален пъзел. Днес Макрон е най-силният лидер, с когото Европа може да се похвали, и думата му ще бъде ключова при всички важни назначения", пише Ренци.

Четиридесет и четири годишният бивш премиер в момента е сенатор, но при идването си на власт през 2014 г. беше най-младият премиер на в историята на Италия, съобщава още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още