IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци се връща на бял кон в политиката

Бившият премиер на Италия спечели с убедителна преднина лидерския пост на Демократическата партия и се готви за следващите парламентарни избори

21:24 | 01.05.17 г.
<p>
	Матео Ренци. <em>Снимка: Арфив Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: Арфив Ройтерс

Бившият премиер на Италия Матео Ренци постигна силна победа в надпреварата за лидерската позиция в италианската лявоцентристка Демократическа партия. Така бившият министър-председател получи силен мандат преди тежката кампания за връщане на власт на следващите парламентарни избори, които ще се проведат по-късно през годината, пише FT.

Почти 2 млн. поддръжници на Демократическата партия са гласували в цялата страна. Ренци получава 71% от гласовете. Андреа Орландо, министър на правосъдието, е на второ място с 21%, а Мишел Емилиано, губернатор на Пулия, събира само 8% от гласовете.

Въпреки че се очакваше Ренци да победи и да оглави отново партията, разликата е доста по-голяма, отколкото се прогнозираше. Това му позволява и успешно връщане в политическата игра, след като той подаде оставка от премиерския пост в края на миналата година заради провала на флагманската му конституционна реформа.

Победата за лидерския пост в партията обаче е само половината от битката, която има да води Ренци. Партията вече е разцепена заради политиките, които той водеше като премиер и които негови критици от политическата сила смятат, че са твърде далечни от обикновения италианец.

Основното предизвикателство пред Ренци за следващите парламентарни избори, които ще се състоят до началото на 2018 г., е да национална платформа и послание, за да победи популисткото Движение „Пет звезди“ на комика Джузепе (Бепе) Грило.

"Имаме историческата задача да не позволим на Италия да остане в блатото", коментира Ренци в кратка реч. „Това не е второто полувреме на стария мач, а е съвсем нова игра“, допълни той.

Ренци посочи, че си е взел поуки след загубата на референдума за конституционните промени в края на миналата година. Някои политически коментатори го призовават да направи конкретни промени, за да възстанови отношенията си със скептичните избиратели.

Матео Ренци предприе много по-критичен подход към Европейския съюз (ЕС) в сравнение с Емануел Макрон, който се очертава като фаворит на президентските избори във Франция, независимо от факта, че Демократическата партия в Италия е единствената решително проевропейска голяма партия в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още