IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Салвини остана без имунитет

Лидерът на крайнодясната партия "Лига" може да бъде съден заради незаконно задържане в морето на кораб с мигранти миналата година

20:38 | 12.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианските сенатори гласуваха за отнемане на имунитета на лидера на крайната десница Матео Салвини, което открива пътя за съдебно дело срещу него по обвинения, че е задържал незаконно имигранти в морето миналата година, предава Ройтерс.

Резултатът от гласуването трябва да бъде обявен официално по-късно днес, но данни на агенцията въз основа на течащото преброяване на гласовете сочат, че мнозинството сенатори подкрепят премахването на законовата защита, която предпазваше Салвини като бивш министър.

Решението дава на магистратите в Сицилия възможност да предявят обвинения срещу Салвини заради решението му да блокира над сто мигранти на борда на кораб на бреговата охрана за шест дни през юли м. г., докато чакаше други страни членки на ЕС да се съгласят да ги приемат.

Салвини, който е лидер на италианската партия „Лига“ и по онова време беше министър на вътрешните работи, може да получи присъда от 15 години затвор, ако бъде признат за виновен в края на съдебния процес. Осъдителна присъда може да го лиши и от правото да заема политически пост, попарвайки амбициите му да оглави бъдещо правителство.

Салвини, който беше наясно, че ще изгуби вота в горната камара на парламента, опита да извлече политически капитал от случая, като заяви, че е защитавал единствено националните интереси.

„Избрах да действам против собствените си интереси…, да се явя пред съда и да разчитам на безпристрастността на съдебната система“, заяви Салвини.

Заради бавната правна система в Италия той не е изложен на непосредствен риск, но делото може да отвлече вниманието му в момент, когато други разследвания чукат на вратата му.

По-рано този месец друг съд в Сицилия препоръча започването на дело срещу Салвини по друга блокада на мигранти от август м. г. и се очаква парламентът да вземе решение по случая по-късно тази година.

По време на 14-те си месеца като вътрешен министър Салвини превърна справянето с корабите с мигранти в приоритет, като забрани на пристанищата да спасяват кораби и заплаши опериращите ги благотворителни организации с глоби.

През юли, две седмици преди да напусне коалицията с антисистемното движение „Пет звезди“, той отказа да позволи на мигранти да слязат от кораба „Грегорети“, без да се съобрази с молбите на групи, защитаващи човешките права.

Според магистрати от Сицилия това е било злоупотреба с власт, равносилна на фактическо отвличане. Но според италианските закони бивши министри не могат да бъдат съдени за действия по време на мандата им, ако парламентът не разреши разследването.

Разследването за кораба „Грегорети“ следва друг случай от миналата година, когато магистрати поискаха Салвини да бъде изправен пред съда заради решението му да задържи 150 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана за пет дни през август 2018 г.

Тогава парламентът блокира искането, а движение „Пет звезди“ го подкрепи, заявявайки, че решението за задържането на мигрантите в морето е колективно. Този път някогашните му съюзници твърдят, че той е действал едностранно без предварително съгласие.

Решението на Сената идва в неприятен момент за Салвини, чиято политическа ловкост изглежда му изневерява.

„Лига“ остава най-голямата партия в Италия с над 30% подкрепа според последните обществени допитвания, но поражението на ключови местни избори миналия месец осуети поредното усилие на Салвини да свали правителството в Рим и да се върне на власт.

Партията му е обект и на две отделни разследвания за възможно пране на пари и корупция заради подозрението, че е опитала да получи милиони евро чрез тайна петролна сделка с Русия. Партията отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още