IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Салвини се връща за реванш

Дясноцентристката коалиция „Лига“, „Италиански братя“ и „Форца Италия“ постига победа в малкия централен регион Умбрия

15:11 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Матео Салвини, лидерът на крайнодясната партия „Лига“ в Италия се готви за реванш. Той изчезна за известно време от политическата сцена, след като напусна правителството през август, но триумфът на местните избори в неделя показва, че Салвини е подготвен за завръщане, съобщават от Bloomberg.

Дясноцентристката коалиция, съставена от партиите „Лига“, „Италиански братя“ и „Форца Италия“ постига победа в малкия централен регион Умбрия, който традиционно е крепост на левицата. Редица местни скандали помагат за безпрецедентната победа. Резултатът е предупредителен знак за управляващата Демократическа партия и движението „Пет звезди“ и сигурен признак, че Салвини остава изключително популярен сред избирателите.

През последните два месеца демократите и техните коалиционни партньори от популисткото движение „Пет звезди“ увериха международните инвеститори, че Италия няма намерение да влиза в сблъсък с Европейския съюз, както направи правителството с участието на Салвини, нито да се отказва от единната валута.

Разумният бюджет помогна да се намалят разходите за външния дълг на страната, свеждайки доходността по 10-годишните държавни ценни книжа до 1%. Двете партии обаче не успяха да постигнат съгласие с електората, тъй като бюджетът включва увеличение на данъците и нови административни тежести, някои от които трябваше да бъдат отменени.

Представителите на Демократическата партия и движението „Пет звезди“ прекараха голяма част от времето си в правителството спорещи помежду си, оставяйки избирателите да се съмняват в това какво могат да постигнат двете политически сили.

Тези разделения дават надежда на Салвини след тежкото за него лято. Лидерът на партията „Лига“ напусна предишното правителство на коалицията „Лига“ - „Пет звезди“ с надеждата това да предизвика предсрочни избори. Но до избори не се стигна, а Салвини се оказа надмогнат от опонентите си и според проучванията - с понижена оценка от своите поддръжници.

Оттогава той предприема стъпки съм прегрупиране, изграждайки съюз с бившите си партньори от партията на Силвио Берлускони  „Форца Италия“ и крайнодясната формация „Италиански братя“ и атакува правителството за данъчните му увеличения. Така неговата партия „Лига“ вече е с около 33% подкрепа , което позволява на партиите в дясно от центъра да търсят път към абсолютно мнозинство при бъдещи избори.

„Жълто-червената" коалиция между „Пет звезди" и Демократическата партия винаги е изглеждала като лоша идея. Двете партии са прекарали години в размяна на обиди, особено след като „Пет звезди" влезе в съюз с „Лига“.

Партията, предвождана от Салвини, би трябвало да разреши колебанието си относно членството на Италия в еврозоната -  неяснота, продължила толкова дълго, тъй като „Лига“ е, поне на думи, по-малкият партньор на „Пет звезди“ в управлението. Демократите и другите партии  биха имали време да изградят достоверна алтернатива от опозицията.

Демократическата пария и движението „Пет звезди“ им предстои труден път. Луиджи ди Майо, лидерът на „Пет звезди“, преживя начело на партията редица вътрешни бунтове, след като тя спечели под 10% в Умбрия. Никола Зингарети, лидер на демократите, е изправен пред също толкова тежко предизвикателство заради своя предшественик Матео Ренци, който създава своя центристка партия и може да дестабилизира правителството. Страхът от Салвини държи тази коалиция заедно, но това няма да е достатъчно, за да се създаде единна и решителна програма за управление.

Италия откри краткосрочно решение за риска от нестабилност на пазара чрез това коалиционно правителство, но това не е решение в дългосрочен план. Бавният растеж, увеличаващият се дълг и силно несигурната политика ще продължат да смущават Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още