IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матеуш Моравецки официално е новият полски премиер

Долната камара на парламента прие спорна съдебна реформа, която може да коства напрежение с Брюксел

20:50 | 08.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полският президент Анджей Дуда официално назначи досегашния финансов министър Матеуш Моравецки за премиер на страната, пише Ройтерс. В четвъртък управляващата "Право и справедливост" реши да смени премиера Беата Шидло.

Моравецки поема управлението на страната в момент, в който започва подготовката за предстоящите местни избори през 2019 г. и президентския вот през 2020 г.

По време на официалната церемония по назначението той обеща, че страната ще продължи да се бори с укриването на данъци, като премиер той ще продължи да държи под контрол публичните разходи и финанси.

Моравецки коментира още пред Catholic Trwam, че приходите от ДДС в полската хазна ще се увеличат с 30 млрд. злоти (8,4 млрд. долара) през тази година. Номиналното увеличение на публичния дълг е най-ниското за последните две десетилетия.

"Отнехме парите от мафията и престъпниците и ги дадохме на хората", каза той.

Междувременно долната камара на полския парламент одобри спорна промяна, даваща контрол върху избора на съдии на парламента. Ако тази реформа премине и през Сената и президента Анджей Дуда, ще коства напрежение между Брюксел и Полша.

Мотивите на евроскептичната "Право и справедливост" да прокара този спорен закон е да бъде премахната корупцията в системата и да направи съдилищата по-ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 6 години
"ще коства напрежение между Варшава и Полша." ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още