IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия е готова да изпълни проекта за строителството на АЕЦ „Белене“

Според руския премиер отказът от изпълнението на проекта през 2012 г. е пример за това как не трябва да се работи

15:58 | 06.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дмитрий Медведев по време на посещението си у нас. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Дмитрий Медведев по време на посещението си у нас. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Русия е готова да изпълни проекта за строителството на атомната електроцентрала „Белене“, ако бъде отправено такова предложение. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на пресконференция в Люксембург след посещението си у нас по-рано през седмицата.

„От нищо не се отказваме. Те (България – бел. ред.) ще проведат търг, оборудването е купено, въпреки че ще трябва да се направи ревизия“, допълни още министър-председателят, цитиран от ТАСС. Но ако бъде направено съответното предложение, Русия е готова да участва, посочи той.

„Смятаме, че имаме много добри компетенции в сферата на строителството на атомни електроцентрали, имаме възможност да осъществим този проект не по-зле от изпълнението (на подобни проекти – бел. ред.) в редица други европейски страни“, каза Медведев.

Той също така припомни, че Москва работи по строителството на АЕЦ в Турция, Унгария и Финландия. „Защо да не осъществим подобен проект и в България? Още повече, че вече сме го започнали“, добави премиерът.

През 2006 г. руската „Атомстройекспорт“ спечели търг за построяването на два енергоблока в АЕЦ „Белене“, като след това беше доставено и оборудване за централата. Но през 2009 г. строителството на проекта беше спряно, а през март 2012 г. страната ни се отказа от изпълнението на проекта.

Медведев посочи, че ситуацията с отказа на София е пример за това как не трябва да се работи - „парите са похарчени, парите са изплатени, нищо не е направено, а парите не са малко“.

„Но тъй като у нашите партньори от България има желание за построяването на нова атомна електроцентрала, то напълно логично е те да се възползват от идеите, които им предлагаме“, посочи още премиерът.

Във връзка с темата Медведев дори се пошегува, че по време на преговорите със своя люксембургски колега Ксавие Бетел не е ставало дума за строителство на АЕЦ в страната.

Агенция ТАСС припомня, че през 2018 г. премиерът Бойко Борисов заяви, че България има намерение да възобнови строежа на „Белене“. Тогава България подчерта, че изборът на стратегически инвеститор ще стане чрез конкурсна процедура.

Основните изисквания, при които изпълнението на проекта може да бъде продължено, са за строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за получаване на електроенергия, произведена от АЕЦ-а.

С това строежът на централата не трябва да надвишава сумата от 10 млрд. евро, а срокът от изпълнението не трябва да е повече от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pitashtia
преди 5 години
Защо оня който поръча реакторите като подписа анекс 12 не е вече в затвора , а под крилото на партията и премиера е зам министър. Казва се Красимир Първанов , тогава е шеф на НЕК и уж бил подписал на своя глава , за което руснаците ни осъдиха. Нали ви е ясно ,че без Босът да каже нищо не става и ако този индивид го подгони правосъдието , ще изпее Борисов или ще отиде при Мишо бирата и други такива . Няма да има АЕЦ -Белене . Тази тенекия ще я подритват докато могат защото ако бракуват реакторите ще трябва някой да понесе отговорност , а НЕК да фалира.Хващам се на бас, че проекта е неизгоден и невъзможен за който е да е инвеститор без държавни гаранции за цена и изкупуване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Оооо..., има кой да плати...г-жа Върбакова със сигурност ще плати, но за кого остава радиацията в още един регион и кой ще плаща кредита на Путин, като БГ вече се обезлюди???...иначе печалбари и политиканти винаги ще се намерят, но роби не останаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
fortiss
преди 5 години
Като сме сигурни, че няма да се избие докато сме живи - защо да даваме гаранции въобще???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Никой няма да построи съоражение за 10 милиарда в България без никакви гаранции както те искат. Че то това е 15% от БВП на държавата. Даже и всичко да върви по план и да няма проблеми, което е невъзможно, такава инвестиция няма да се избие докато сме живи, който и дае от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 5 години
Не става въпрос за това кой ще строи, а кой ще плати. Платете, стройте, продавайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още