Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мегасделка за най-големия в света офшорен вятърен парк

BASF влага 1,6 млрд. евро за половината от вятърната инсталация Hollandse Kust Zuid в Нидерландия

Мегасделка за най-големия в света офшорен вятърен парк

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Една зелена индустрия ще се нуждае от огромни количества зелена електроенергия в бъдеще. Химическият гигант BASF вече се застрахова за това бъдеще и сключва мегасделка с доставчика на енергия Vattenfall. Базираната в Лудвигсхафен компания поема почти половината от мащабната вятърната инсталация Hollandse Kust Zuid  в Нидерландия, която трябва да влезе в експлоатация през 2023 г., за 300 милиона евро.

Ако към сумата се прибави и инвестицията за изграждането на вятърния парк, BASF ще вложил около 1,6 милиарда евро в проекта. Това е първата голяма инвестиция на химическата компания в системи за възобновяема енергия.

„Можем да постигнем целта си за климата само с достатъчно зелено електричество. И Hollandse Kust Zuid ще допринесе значително за това. С тази инвестиция ние осигуряваме значителни количества електроенергия от възобновяеми източници. Това е ключов елемент в нашата трансформация към климатична неутралност“, заяви на пресконференция в четвъртък главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер.

С ток от новия проект ще се захранва преди всичко белгийският завод на BASF в Антверпен. Това е вторият по големина химически обект на компанията. Фабриката ще използва около половината от зеленото електричество, произведено в Холандия, за BASF всяка година. Останалата част от екоенергията ще бъде прехвърляна на заводи на BASF и на съоператора Vattenfall и неговите клиенти.

Още по темата

През 2023 г. Hollandse Kust Zuid 1-4  в Нидерландия ще бъде не само най-голямата офшорна вятърна централа до момента, но и първата, която ще бъде свързана с мрежата без държавни субсидии. С обща инсталирана мощност от 1,5 гигавата 140-те турбини ще представляват една трета от общата инсталирана офшорна мощност край нидерландското крайбрежие след две години. „С това сътрудничество Vattenfall отново дава ясно да се разбере, че партньорствата с индустрията са ключов елемент за ускоряване на европейския енергиен преход във всички сектори", каза директорът на Vattenfall Анна Борг.

Търсенето на зелена електроенергия нараства толкова бързо, че енергоемките компании като BASF, Volkswagen, ThyssenKrupp и други трябва да гарантират, че получават достатъчно възобновяема енергия. В резултат на засилените климатични цели на федералното правителство на Германия по-специално индустрията е под още по-голям натиск.

В началото на май, след решение на Федералния конституционен съд, правителството взе решение за много по-строги климатични цели. До 2030 г. се очаква емисиите на CO2 да спаднат с 65 процента в сравнение с нивата от 1990 г. Дотогава се предвиждаше намаление от 55 процента. Целта е да се постигне климатична неутралност до 2045 г.; по-рано целевата година беше 2050 г.

Това поставя германските компании под натиск да действат. В края на април автомобилният производител Volkswagen обяви екологично сътрудничество с RWE. Базираната във Волфсбург група планира да инвестира общо 40 милиона евро в изграждането на нови соларни и вятърни паркове в Европа до 2025 година.

В края на май BASF обяви и планове за друг голям проект, също с RWE. Вятърен парк с мощност от два гигавата трябва да бъде построен в Северно море, макар и в германски води, до 2030 г. - при условие, че новото федерално правителство ускори експанзията на възобновяемите енергии достатъчно бързо. За съвместния германски проект, за разлика от Hollandse Kust Zuid, все още няма никакво одобрение.

Фактът, че в лицето на офшорния парк в мрежата ще бъде включен първият проект без субсидии след две години, е важна стъпка за офшорната индустрия, която се счита за особено скъпа. За разлика от преди, когато офшорните паркове се финансираха с държавни субсидии, BASF и Vattenfall подписаха споразумение за директно изкупуване на енергия, така нареченото Споразумение за покупка на енергия (PPA). За Vattenfall държавата вече не предлага сигурност чрез гарантирани субсидии, а индустриалните клиенти. Те обещават да закупят електроенергията на предварително определена цена, като по този начин осигуряват предварително финансирането.

В продължение на години вятърната енергия в открито море можеше да се развива само благодарение на държавни субсидии. Инсталирането в морето, разработването на гигантски турбини и не на последно място, мрежовата връзка с континента правят офшорното електричество значително по-скъпо от вятърната енергия на сушата или дори соларната енергия.

През последните десет години обаче цената на вятърните турбини в морето е спаднала с над 60 процента. Експертите предвиждат още по-голям потенциал за спестяване на разходи в бъдеще. За енергоемки компании като BASF мощната офшорна вятърна енергия често е най-разумният източник, когато става въпрос за големи количества зелена електроенергия.

Само BASF генерира огромни емисии - 21 милиона тона CO2 годишно. Въпреки това енергията за концерна все още идва главно от изкопаеми източници. Точно това трябва да се промени през следващите години.

За тази цел BASF постави свои, по-строги климатични цели само преди няколко седмици. Освен всичко друго, най-голямата химическа компания в света иска да намали емисиите си на въглероден диоксид с 25 процента, а производството трябва да стане напълно неутрално към климата до 2050 година. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
имат си планове хората по света кое как ще направят в индустрията , за да решат климатичните изисквания . а у нас те първа откриваме , че сме страна по такъв договор ... :))) ... еле па форумните енергетици ...

Още от Европа
Bayer купува компанията за биофармацевтични продукти Vividion Therapeutic