IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Приемаме сериозно твърденията за руска намеса в демократичните процеси

Британската избирателна комисия започна разследване на финансирането на кампанията за напускане на ЕС преди референдума за Brexit

18:23 | 01.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че приема сериозно съобщенията за руска намеса в избори в други страни, след като САЩ започнаха разследване за намеса на Русия в миналогодишните президентски избори, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Гледаме много сериозно на проблема за руска намеса или руски опити за намеса в изборния процес, или в демократичните процеси на която и да е страна", заяви Мей пред британския парламент, отбелязва БТА.

Нейният коментар е по повод съобщенията на британската Избирателна комисия, че е започнала разследване на финансирането на кампанията за напускане на ЕС преди референдума за Brexit миналата година. Подозренията са насочени към най-големия донор на кампанията за излизане от ЕС - милионерът Арън Банкс.

Избирателната комисия във Великобритания ще анализира дали наистина той е източникът на средствата, вложени в кампанията.Резултатите от разследването, каквито и да са те, не могат да отменят референдума, отбелязва още Ройтерс.

Още преди седмици лейбъристът Бен Брадшоу поиска проверка на финансирането на кампанията за Brexit и посочи като мотив своите опасения, че Москва има роля в този процес. Срещу Русия са повдигани и обвинения от страна на анализатори, че има пръст в избора на американския президент Доналд Тръмп. 

Британският министър-председател увери, че Лондон работи заедно с Вашингтон и ако се налага, е готов да сътрудничи на американския специален прокурор Робърт Мълър, който разследва твърденията, че Москва се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ.

По-рано днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че Вашингтон не разполага с доказателства за предполагаема руска намеса. В противен случай те щяха да са вече известни, смята дипломатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
Мей може ли да се закълне, че МИ5 няма "фалшиви" по нейните критерии акаунти, които подобно на руските тролят из интернета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още