IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Решението за Brexit трябва да бъде осъществимо, а не само с декларации

Brexit продължава да означава Brexit, заяви британският министър-председател

16:46 | 18.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планът на Великобритания за излизане от Европейския съюз (ЕС) трябва да бъде осъществим на практика, а не да съдържа просто декларации, каза днес британският министър-председател Тереза Мей, цитирана от ТАСС.

"Смятам, че имаме нужда от решение, което да донесе полза на Великобритания, гарантирайки, че ще напуснем ЕС, и да позволи смело да гледаме към бъдещето", заяви Мей пред парламента.

По думите ѝ британското правителство вече преговаря с ЕС за бъдещите отношения въз основа на публикуван миналата седмица политически документ, посочва Ройтерс.

"Споразумението от Чекърс, Бялата книга, са основа за нашите преговори с ЕС и ние вече започнахме тези преговори", каза тя.

Според нея Великобритания трябва ясно да покаже на ЕС, че се готви за резултат от преговорите за Brexit, при който няма сделка, въпреки че иска да напусне със споразумение.

"Наистина е необходимо да гарантираме, че правим тези приготовления, като същевременно преговаряме с ЕС за сделка ... ЕС не трябва да се съмнява, че се подготвяме за това", каза Мей.

Министър-председателят защити плана си за Brexit, след като опозиционни депутати и някои консервативни парламентаристи заявиха, че тя е "отстъпила" пред евроскептиците в своята партия, отбелязва ДПА.

В парламента днес тя беше подложена на натиск от евроскептични консерватори. 

Подкрепящата излизането на Великобритания от ЕС консервативна депутатка Андреа Дженкинс попита Мей: "В кой момент беше решено, че Brexit означава Оставане?"

Министър-председателят отговори, че "Brexit продължава да означава Brexit".

Депутатът от Шотландската национална партия Иън Блекфорд заяви, че Мей е "отстъпила пред своите десни поддръжници на Brexit", поставяйки "тесните партийни интереси" над благополучието на страната.

Той я призова да се стреми към удължаване на двегодишното ограничение за преговорите за Brexit.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още