IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Спорът за ирландската граница не трябва да проваля преговорите за Brexit

Британският премиер също така изрази вярата си в постигането на споразумение с Брюксел

20:35 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей призова Европейския съюз да не позволява неразбирателството около намирането на решение за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да провали преговорите за излизането на Великобритания от блока.

В изказване пред парламента, преди да замине за Брюксел за решаваща среща на върха на европейските лидери в сряда, премиерът също така заяви, че вярва в постигането на сделка. Въпреки позитивните си очаквания тя повтори също така, че няма да се съгласи на каквото и да е било предложение, което да раздели Великобритания.

„Не можем да оставим това неразбирателство да провали възможностите за добра сделка и да ни остави с резултат без споразумение, който никой не иска“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

Мей също така заяви, че е била достатъчно ясна по време на преговорите, че бъдещите търговски отношения с ЕС трябва да бъдат обвързани със споразумение за развод, за да се избегне това Великобритания да изпадне „в забрава“.

Пред парламента тя също така посочи, че споразумение, подобно на това между ЕС и Канада, което се подкрепя от някои евроскептици в нейната Консервативна партия, не е се предлага за цялото Обединено кралство, както и че при напускането си на блока Великобритания ще го направи като цяла държава.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано днес, че времето на Лондон за сделка „изтича“.

„Много се надявахме, че ще можем да успеем да го направим, но междувременно изглежда по-трудно, особено по въпроса за Ирландия и Северна Ирландия“, каза Меркел в реч в Берлин, цитирана от Bloomberg. „Разбира се, ние желаем уредено излизане на Великобритания от ЕС, но не на всяка цена“ и не на цената на разрушаването на единния пазар, допълни тя.

По думите на канцлера Германия трябва да е готова за всякакъв резултат от преговорите. „Завършили сме 90% от сделката за излизане, но само със 100% може да имаме споразумение. Така че има още работа за вършене“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още