IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Срещата на върха на ЕС е важен етап в преговорите за Brexit

Срещата ще позволи на лидерите от общността за първи път да обсъдят плана ѝ за напускане на Великобритания

17:22 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей разглежда неофициалната среща на върха на Европейския съюз на 20 септември като важен етап от преговорите за Brexit, който ще позволи на лидерите от общността за първи път да обсъдят плана ѝ за напускане на Великобритания, заяви неин говорител, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Министър-председателят каза, че следващата сряда ще пътува за Залцбург, за да участва в неофициалната среща на върха на ЕС, която ще бъде едновременно важен етап в преговорите за Brexit и възможност за взаимодействие с останалите членове на ЕС по общите предизвикателства", заяви говорителят на Мей.

"На нея лидерите за първи път ще обсъдят заедно Бялата книга на британското правителство, съдържаща редица сериозни и заслужаващи доверие предложения", каза той, имайки предвид т.нар. план Чекърс.

През юли британското правителство публикува Бяла книга, в която представи план за отношенията между Великобритания и ЕС след Brexit.

Редица членове на правителството, сред които бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис и бившият външен министър Борис Джонсън подадоха оставка, определяйки документа като твърде голяма отстъпка към Брюксел.

Според британския Financial Times на срещата в Залцбург лидерите от ЕС може да изразят подкрепа за плана на Мей - нещо, от което тя се нуждае в момент, когато във Великобритания предложенията ѝ са подложени на критики, включително от хора от нейната Консервативна партия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още