Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мексиканска компания, създала заместител на захарта, спечели Chivas Venture

Българският екип от Lam'on си тръгна с 10 хил. долара награда от публиката

Мексиканска компания, създала заместител на захарта, спечели Chivas Venture

Снимка: Chivas Venture

Мексиканският стартъп Xilinat е големият победител в глобалния конкурс за проекти, свързани със социалното предприемачество Chivas Venture, в рамките на който 1 млн. долара се разпределят между фирми и идеи, които могат едновременно да се превърнат в рентабилен бизнес, но и да донесат положителна промяна в света.

Xilinat, която си е поставила за цел да трансформира световната захарна индустрия, превръщайки земеделски отпадък в заместител на захарта, си спечели единодушно гласовете на журито със своята разработка и бизнес плана си.

Полученият продукт изглежда и има вкуса на обикновената захар, но включва по-малко калории, което може да го превърне в инструмент за справяне с проблеми като затлъстяването и диабета.

Xilinat си тръгна от финала на Chivas Venture със сумата от 310 хил. долара.

“Бях уверена в проучванията, които Xilinat прави. Това е продукт, който има потенциала да бъде много конкурентен и да промени света”, коментира актрисата Зоуи Салдана, която беше част от журито на конкурса тази година.

По време на пресконференция след награждаването от екипа на Xilinat споделиха, че най-голямото им предизвикателство след Chivas Venture ще бъде да използват разумно финансирането си, за да разширят бизнеса, след като довършат всички проучвания, необходими за масовото производство на заместителя на захарта.

Второто място остана за полския екип, стоящ зад проекта Syntoil, който има за цел да реши проблема със замърсяването на околната среда със стари гуми, като е открил начин за преработката им и използването на материала за различни цели, включително за нови автомобилни гуми. Syntoil получи 250 хил. долара от наградния фонд.

На трета позиция се класираха португалците от Speak, чиято идея за разбиране на културните бариери и намаляването на маргинализацията на имигрантите и бежанците чрез неформално общуване получи 110 хил. долара подкрепа.

Още по темата

Останалите две компании, които също се бориха на финала, получиха по 50 хил. долара. Холандската Tykn се бори за лидерското място с идеята за използване на блокчейн технологията за защита на имигрантите и предоставянето на подкрепа за тях. Copia пък презентира идеята си за справяне с глада и хранителните отпадъци чрез технологична платформа, която помага на компаниите да измерват и да даряват излишната си храна за финансови компенсации.

Българският екип Lam’on, който предлага биоразградимо фолио, не успя да достигне до финалната петица, но пък спечели 10 хил. долара благодарение на вота на публиката. С по толкова се сдобиха и португалците от Speak, Syntoil, Save the Bees и Vulcan Augmetics.

Голямата награда на публиката, а именно финансиране в размер на 50 хил. долара, отиде при бразилците от Cataki, която е създала приложение, свързващо онези, които генерират боклук, с тези, които го събират. Интервю с тях може да очаквате скоро в Investor.bg! 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС създава регулаторна рамка за функционирането на платформите за краудфъндинг