IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е недоволна от провала на преговорите за управляваща коалиция

Мартин Шулц потвърди, че социалдемократите няма да участват отново в голяма коалиция с консерваторите на канцлера

08:17 | 20.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление тази нощ за провала на проучвателните преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия, предаде Франс прес.

Днес предстои среща между канцлера и президента Франк-Валтер Щайнмайер, на която държавният глава ще бъде информиран, че Меркел не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.

Според Ройтерс решението й да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените.

"Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза Меркел цитирана от Ройтерс. 


Междувременно лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц потвърди снощи, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС), предаде ДПА.

"Избирателите отхвърлиха голямата коалиция", каза Шулц на регионална партийна конференция в Нюрнберг, преди да стане известно, че проучвателните преговори за т.нар. коалиция Ямайка между ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените са се провалили. 

В петък Шулц каза, че ако преговорите се провалят, трябва да бъдат свикани нови избори. 

След парламентарните избори в Германия на 24 септември, ГСДП обяви, че ще бъде в опозиция, напомня ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още