IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да бъде по-независима

ЕС трябва да докаже себе си на фона на засилването на антимигрантския популизъм, заяви германският канцлер на среща с френския президент Еманюел Макрон

22:00 | 07.09.18 г. 7
<p>
	Ангела Меркел и Еманюел Макрон на срещата си в Марсилия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Еманюел Макрон на срещата си в Марсилия. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска ЕС да бъде глобална сила, която разчита на себе си. Тя каза това на срещата си с френския президент Еманюел Макрон, на която двамата определиха натоварения си дневен ред през есента, съобщава Bloomberg.

Изказването на Меркел е сигнал, че отстояването на по-независима европейска позиция спрямо САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп се превръща в споделена цел на лидерите на двете най-големи икономики в Европа. В изявление пред репортери в Марсилия Меркел и Макрон заявиха, че са обсъдили напускането на ЕС от Великобритания, миграцията и засилването на еврозоната по време на разговорите и вечерята си в петък вечер.

„Имаме натоварен дневен ред в идните седмици през есента“, заяви Меркел. „Много съм оптимистична, че ще работим заедно за Европа, която разчита на себе си, Европа, която може да разреши проблемите си независимо“, допълни тя.

На фона на френския средиземноморски пристанищен град двамата лидери обещаха да се справят с предизвикателствата на миграцията, която разтърси политическите системи на 28-те страни членки на ЕС, заплаши управляващото мнозинство на Меркел през лятото и насърчава популизма преди изборите за Европейски парламент през май догодина.

„Европа трябва да докаже себе си в тази област“, заяви Меркел по повод на миграцията. Двамата лидери се сблъскаха с остро противопоставяне от някои ръководители на страни членки на ЕС, особено от Източна Европа, при изработването на общ подход. Темата вероятно ще доминира по време на срещата на върха на ЕС в Залцбург на 19 и 20 септември.

Макрон, който трябва да се справя с намаляващ рейтинг и недоволни избиратели, заяви, че е поканил Меркел в град, който познава много добре проблема с миграцията. „Искаме да създадем възможност, а не страх“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 2
drehite
преди 5 години
Прави са!Европа трябва да се еманципира от САЩ.Заради американски марионетки като Саркози, днес ЕС има много проблеми. Каквото и да си говорим, най-доброто и спокойно място за живеене в света в момента е ЕС. Нека това не се применя заради интересите на янките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
korn
преди 5 години
Канцлера е прав.Време е Европа да заеме своето място.Оставихме последните 50 години да управляват бивши колонии като САЩ и примитивни руски человеци,които винаги искали да бъдат европейци,но уви,класата не се купува с пари.Европейските народи ги е имало мног преди американците и руснаците,и ще ги има след тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Слава Богу, че Европа не действа независимо. Ако това беше така токът щеше да струва поне 5 евро KW/H и всички щеше да си светим със свещи - месото, алкохола, захарта и цигарите щеше да бъдат забранени или защото са вредни или защото генерират големи въглеродни емисии. А конските впрягове щяха да са се завърнали в градовете, защото неадекватните електрически отпадъци маскирани като коли или струват цяло състояние или не могат да се използват за никакви превози заради липса на ресурси за батерии. Освен това това благото на патките, скакалците и жабите в Европа се поставя пред това на хората и биоразнообразието се използва за оправдание за повсемество прокарване политики на мизерията ... Долу европейския съюз!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
...на топло .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Тия двамата час по-скоро трябва да бъдат прибрани некъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още