IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да поеме „дълбоко дъх“ и да предприеме реформи

Германия не е остров, който може да се изолира от икономическото развитие на Европа и света, подчерта немският канцлер

18:46 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Меркел: Европа трябва да поеме „дълбоко дъх“ и да предприеме реформи

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа може да се надява да излезе от кризата по-силна и конкурентоспособна в глобализирания свят, само ако страните-членки упорито прокарват болезнените реформи и се ориентират към по-отговорни бюджетни политики, съобщи Ройтерс.

В реч пред Съюза на германската индустрия Меркел призна, че Германия „не е остров“, който може да се изолира от икономическото развитие на Европа и света.

Тя обаче стовари бремето за подобряване на икономическото състояние върху партньорите си от еврозоната, които трябва да развият своите икономики, отхвърляйки идеята, че Германия трябва да намали собствената си производителност, за да им помогне.

„Имаме нужда да поемем дълбоко дъх за преодоляване на тази криза. Трябва да положим усилия, които ще позволят на Европа да излезе от нея по-силна“, каза Меркел.

„На финансовите пазари липсва доверие, че някои от страните в еврозоната ще могат да изплащат задълженията си в дългосрочен период. Светът се пита колко конкурентни са страните от еврозоната“, добави тя.

Според германския канцлер тежките реформи в южна Европа са довели до известно сближаване на разходите за труд в еврозоната, но даде да се разбере, че предстои още много работа.

Тя изрази и съжалението си, че Европейският съд в Люксембург не е получил повече правомощия за намеса в бюджетните политики на отделните страни от еврозоната. „Няма да има подкрепа без контрол. Двете вървят ръка за ръка“, подчерта Меркел.

Тя подчерта, че Германия е експортно ориентирана. „40% от нашия износ отива за еврозоната, 60%  - за Европейския съюз. Не можем да се изключим от европейското и световното икономическо развитие“, убедена е тя.

Меркел подкрепи бюджетния пакт и плановете за въвеждане на общоевропейски надзор за банките като признак на напредък в Европа. Тя отхвърли забележката, че Германия блокира създаването на общ надзорен орган за банките от еврозоната. „Искаме по-силен надзор върху банките в Европа“, категорична бе германският канцлер.

През последните седмици обаче немски представители дадоха да се разбере, че смятат визирания краен срок за започването на дейността му – януари 2013 г., за нереалистичен.

Меркел посочи също, че бюджетният дефицит на страната вероятно ще достигне 0,9% от брутния вътрешен продукт през тази година и че е необходимо вътрешното търсене да продължи да се повишава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още