IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Еврозоната може да работи само ако всички изпълняват задълженията си

Германският канцлер призова Европа да създаде "истинска европейска армия", която да включва и общо развитие на оръжейни системи

18:06 | 13.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната може да работи само, ако всичките й страни членки изпълняват договорните си 
задължения. Това обяви днес в Европeйския парламент германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Изявлението идва часове преди изтичането на крайния срок за Италия да представи ревизирания си бюджет. 

"Нашата обща валута може да функционира, само ако всяка членка изпълнява задълженията си за устойчиви финанси", каза Меркел. Тя допълни, че в противен случай силата и стабилността на еврозоната са изложени на риск.

Канцлерът на Германия подкрепи плановете на френския президент  Еманюел Макрон за армия на Европейския съюз, допълва BBC.

Меркел призова Европа да създаде "истинска европейска армия", която ще включва също общо развитие на оръжейни системи, обща политика на ЕС за износ на оръжие и "европейски сили за интервенция".
"Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце", каза още Анегела Меркел и предложи създаването на Европейски съвет за сигурност с ротационно председателство.

АФП отбелязва, че речта на германския канцлер идва, след като американският президент Доналд Тръмп се присмя на Еманюел Макрон за предложението му да се създаде европейска армия. Според Вашингтон това може да застраши НАТО.

Меркел изтъкна още, че е отнело твърде дълго време преди германското правителство да осъзнае, че миграцията е проблем, който засяга "цяла Европа, а не само Германия".
 
Според нея ЕС се нуждае от общ подход за миграцията и споделена европейска политика за бежанците. Тя е категорична, че национализмът и егоизмът нямат място в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още