Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Меркел: Напредъкът по Brexit е слаб, казано дипломатично

Искаме Европа да излезе от коронавирусната криза по-обединена и силна, заяви канцлерът пред Европейския парламент

Меркел: Напредъкът по Brexit е слаб, казано дипломатично

 Ангела Меркел, канцлер на Германия.Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германия ще продължи да настоява за сключването на ново партньорско споразумение с Великобритания до края на годината, но въпреки това Европейският съюз трябва да бъде готов прекратяване на отношенията от 2021 г. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда по време на изказване пред Европейския парламент.

„Напредъкът в преговорите до момента е слаб, казано дипломатично“, заяви канцлерът, цитирана от Ройтерс. Изказването й е по повод поемането на Германия на ротационното председателство на Съвета на ЕС от този месец.

„Съгласихме се с Великобритания да ускорим темпа на разговорите… Ще продължа да настоявам за добро решение, но също така трябва да сме готови за възможността от сценарий без сделка“, посочи тя.

Меркел формулира и основните приоритети на германското председателство: запазване на основните права на европейските граждани, солидарност, защита на климата, дигитализацията и ролята на Европа в света.

Още по темата

Меркел заяви също, че Европейският съюз трябва бъде обединен, за да се справи с историческите предизвикателства, произтичащи от коронавирусната криза и промените, застрашаващи икономическия статус на блока.

В Брюксел, след като Германия пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС  през този месец, Меркел призова за солидарност за справяне с пандемията, както и с рисковете, породени от изменението на климата и преминаването към цифрови технологии, предава Bloomberg.

„Ние стоим пред неизвестна ситуация на икономически срив, притеснения за работните места и за това ни е нужен правилният отговор“, каза тя в сряда преди планирано обръщение към Европейския парламент. „Парите, които искаме за реконструкция, няма да бъдат инвестирани само, за да стигнем дотам където бяхме преди, но и да направим крачка в бъдещето“, коментира Меркел.

Представителите на 27-те държави членки на ЕС все още водят преговори по приемането на  предложения фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (845 милиарда долара), финансиран от съвместни заеми. Амбициозният план, който ще бъде обсъден на срещата на върха на 17–и  юли, срещна съпротива на няколко държави членки, загрижени за разходите по него.

Предизвикателството пред Европа от въздействието на коронавирусната пандемия бе подчертано през тази седмица, когато Европейската комисия прогнозира икономическо свиване от 8,7% за страните, които споделят еврото, през тази година или с 1 процентен пункт повече  от очакваното по-рано.

Рисковете остават „изключително високи и главно в посока надолу“, написаха от комисията в своята лятна прогноза. Според ЕК разликите между по-богатите и по-бедните страни се открояват дори повече от прогнозираното преди два месеца.

От своя страна управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова политиците да използват своя отговор на пандемията от коронавирус за справяне с климатичните промени.

„В бъдеще политиките трябва да поставят основата на нисковъглеродното и устойчиво възстановяване, което би създало милиони работни места, като същевременно спомогне за справяне с климатичната криза“, каза тя на конференция на Международната организация на труда, предава Ройтерс.

„Особено сме обезпокоени, че кризата ще застраши важните успехи в развитието през последните години“, добави тя.

През миналия месец МВФ прогнозира по-дълбока глобална рецесия от първоначално предвидената. Сега се очаква свиване на глобалния БВП с 4,9% през тази година и обща загуба на продукция от 12 трилиона долара до края на 2021 година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лагард: Инфлацията в САЩ ще има ограничен ефект в еврозоната