IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел не би променила подхода си към бежанската криза

Германският канцлер твърди, че не би сменила нито едно от решенията си от 2015 г., ако имаше такава възможност

09:38 | 27.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел, един от големите претенденти на изборите в Германия следващия месец, заяви, че не би променила нищо в подхода си към европейската бежанска криза отпреди две години, ако имаше възможността да го направи, пише Bloomberg. 

“Бих взела всички важни решения от 2015 г. по същия начин”, коментира Меркел в интервю за вестник Welt am Sonntag, публикувано тази неделя. Четири седмици преди изборите в Германия на 24 септември, коментарът подчертава нейното убеждение, че е имало хуманитарна нужда от отваряне на границата, когато рекордният приток на бежанци мина през Южна и Източна Европа към Германия през същата година.

Част от проблемът с кризата през 2015 г. беше, че средиземноморски страни като Гърция и Италия твърде често са оставяни от другите държави в Европейския съюз (ЕС) да се справят сами с бежанците, които пристигат от места извън ЕС, обяснява Меркел. Тя поднови кампанията си, че Германия “никога повече няма да бъде свидетел” на подобна извънредна ситуация.

Позицията на Меркел за отворени граници понижи общественото одобрение на канцлера миналата година и даде тласък на антиимиграционната партия Алтернатива за Германия. Това се случи след като рекордният брой от 980 хил. търсещи убежище, много от които бягащи от войната в Сирия, пристигнаха в Германия през 2015 г.

Сред критиците на решението на Меркел се нареди и американският президент Доналд Тръмп, който определи политиките ѝ като “катастрофална грешка” в интервю за европейска медия.

Резултатите на Меркел се възстановиха, след като притокът на бежанци достигна 280 хил. души миналата година, ограничен от затварянето на границите по т.нар. Балкански маршрут и от споразумението за бежанците, сключено между ЕС и Турция. Около 106 хил. търсещи убежище пристигнаха през първите седем месеца на 2017 г., като най-голям е броят на сирийците, иракчаните и афганистанците, сочат данни на Министерството на вътрешните работи на Германия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Те немците като нация са мъртви още от 1945 г. Импе ... днешните са само бройлери , дето треперят да не им спрат тока и папото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още