IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не можем да си позволим да бъдем парализирани от терора*

Ужасното деяние ще бъде наказано толкова строго, колкото позволяват законите ни, коментира германският канцлер

13:14 | 20.12.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Атаката на коледния базар в Берлин беше определена официално като „терористичен акт“ от канцлера на Германия Ангела Меркел. В емоционално изявление, публикувано от The Guardian, тя посочва, че все още има неясни моменти около нападението.

„На базата на събраната досега информация, можем да потвърдим, че става въпрос за терористичен акт. Зная, че ще бъде много трудно за всички нас, ако се потвърди, че човекът, замесен в това престъпление, е подал молба за защита в Германия“, допълни още тя.

За германския канцлер това би било „изключително неприятно“ за всички германци, които всеки ден работят в помощ на бежанците в страната, както и за всички хора, които действително се нуждаят от защита и се опитват да се интегрират в обществото.

"Ужасното деяние ще бъде наказано толкова строго, колкото позволяват законите ни", добави канцлерът.

Досега германските власти не потвърждаваха съмненията, че атаката в Берлин е терористичен акт. При нападението загинаха 12 души, а ранените са 50. 

„Милиони хора, включително и аз, се питаме как може някой да отнеме толкова животи по време на празниците, когато честваме живота. Нямам отговор на това. Но ние не трябва да си позволим да бъдем парализирани от терора“, заяви още Ангела Меркел.

Тя е категорична – дори и трудно, ще бъде намерен начин животът в Германия да продължи по същия начин – основан на свободата, отвореността и всички да бъдат обединени.

По-късно днес германският канцлер ще посети коледния базар в Берлин, за да отдаде почит на загиналите при атаката.

Германското издание Die Welt дава някои подробности около самоличността на задържания по подозрения, че е извършил атаката в Берлин. Според цитиран полицейски доклад той е имал временно разрешение за пребиваване в Германия, издадено през юни 2016 година. Задържаният е 23-годишен бежанец от Пакистан, допълва още изданието.

Полицейските власти са коментирали още, че в Германия има повишена заплаха от ислямски терористични нападения, но няма посочени конкретни цели. 

Вътрешният министър Томас де Мезиер потвърди тази информация и допълни, че задържаният говори много рядък диалект, което може да затрудни работата на полицията. По случая е задържан Навед Б., който отрича да е участвал в атаката.

Според полицейските власти Навед е пристигнал в Германия на 31 декември 2015 година. Няма данни за негово участие в терористична дейност досега. 

Една от 12-те жертви е намерена в кабината на похитения полски камион, а смъртта й е причинена от огнестрелна рана, уточни още Мезиер по време на брифинг. Той беше категоричен, че коледните базари в Берлин ще останат затворени днес, но в останалите части на страната те ще продължат да работят. "Просто да спрем ще бъде грешка", допълни той. 

* Статията е допълнена с коментара на вътрешния министър Томас де Мезиер

Още по темата четете тук!

Вижте и видеото на Bulgaria On Air с коментара на Ангела Меркел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да не издребнявам, но на Марс има атмосфера :):) Инвестора, вижте (под мен) до какво ниво се докарахте :):) ... а бяхте уважавана медия ! :) Но може още да изпаднете... справка днес.бг или топспорт.бг !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Купувай отсега билета пич , дебилизирана нация ! ...досега едно дело срещу държавата видял ли си , не че и у нас не е същата работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Па мое да яхваш метлата и да отлетиш още ся, Германия пак няма да разбере :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Ако германците пак изберат Меркел за канцлер, хващам първия полет за Марс. Не за друго, ами там няма атмосфера, а тук, на Земята, глупостта е хваната в капана й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Деянието щяло да бъде наказано. Не, че имам някакъв спомен нещо подобно някога да е било наказано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Пришълецът - AlienПришълците - AliensПришълецът 3 - Alien 3Пришълецът:Завръщането - Alien: ResurrectionПришълецът срещу Хищникът - Alien vs. PredatorПришълецът срещу Хищника: Реквием - Aliens vs. Predator: RequiemМеркел и кликата около нея поканиха милиони пришълци/хищници.Европа ще води борба за оцеляване.В близко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още