IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел няма да се кандидатира за друг политически пост след края на мандата си

Не съм на разположение за други политически постове независимо къде са те, категорична е германската канцлерка

17:28 | 16.05.19 г. 4
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да се кандидатира за друга политическа длъжност, след като изпълни четвъртия си мандат. Така тя опроверга слуховете, че може да заеме висок пост в ЕС в Брюксел, съобщава Ройтерс.

„Не съм на разположение за други политически постове независимо къде са те, включително в Европа“, заяви Меркел на съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте.

В Берлин се носеха слухове за бъдещето на Меркел, след като тя заяви пред вестник Süddeutsche Zeitung: „Много хора са притеснени за Европа, включително и аз. Това означава, че изпитвам дори по-голям дълг да се присъединя към останалите, за да гарантираме, че Европа има бъдеще“.

На днешната пресконференция обаче тя каза, че смятала за своя отговорност да защитава Европа на позицията си като канцлер, а не на бъдеща позиция.

Меркел, която е най-дълго управлявалият европейски лидер, съобщи миналия октомври, че четвъртият ѝ мандат като канцлер ще бъде последен и че няма да се стреми към друг политически пост след края на мандата си, започвайки постепенното си излизане от политиката.

През декември тя предаде ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) на протежето си Анегрет Крамп-Каренбауер.

Крамп-Каренбауер, наричана понякога „мини-Меркел“, заяви по-рано тази седмица, че няма амбиции да наследи Меркел като канцлер до 2021 г., когато изтича мандатът на настоящия германски парламент.

„Канцлерът и правителството се избират за пълен мандат и гражданите имат право да очакват, че те ще приемат сериозно този мандат“, каза Крамп-Каренбауер в интервю за Welt am Sonntag.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Елате всички, ще се справим, каза тъпата бездетна еврейка, доносничела на ЩАЗИ и сега правеща се на голям политик Шмеркел ханъм. ТРЯБВА винаги да се знае генезиса на всяко явление. В случая стрината ги надроби, германците я подкрепят и лицемерничат, че ги е грижа НАИСТИНА за бежанците. Лошото е, че стрината лесбос и Юнкер ишиаса отвориха бутилката и духа на разрушение на Европа е необратим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
ше му резнат и топките и тиквата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Sandy
преди 4 години
Като си отиде бабата, кой ще крепи топките на Тиквата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
След като бие всички по нивото на тепегьозлък , цяло чудо че ше си оди сама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още