IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел обеща да увеличи разходите за отбрана до договореното в НАТО ниво

Според германския канцлер обаче това ще се случи бавно

22:26 | 17.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че нейната страна ще изпълни дългосрочния ангажимент да повиши разходите си за отбрана до нивото, договорено със съюзниците от НАТО, но уточни, че това ще стане бавно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. 

На пресконференция с гостуващия в Германия канадски премиер Джъстин Трюдо канцлерът припомни, че Германия е участвала във вземането на решението през 2014 г. страните от НАТО да харчат годишно за отбрана не по-малко от 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт.

"Германия осъзнава своята отговорност", каза тя и отбеляза, че разходите за помощи за развитие и превенция на кризи също са важни за глобалната сигурност. По думите ѝ Германия ще достигне прага от 2 процента от БВП за военни разходи в определения от срещата на върха в Уелс срок от десет години, тоест до 2024 г.

Сега федералната република отделя за отбрана 1,2 на сто от своя БВП, което в абсолютна стойност е равно на 37 милиарда евро за тази година. За да прескочи летвата от 2 на сто, Берлин трябва да увеличи военните разходи до около 58 милиарда евро, изчислява ТАСС.

Руската агенция цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото някои страни от алианса вече са достигнали или са близо до изисквания праг от 2 на сто от БВП. Той посочи като примери Латвия, Литва и Румъния.

"Очаквам всички членове на алианса да изпълнят обещаното през 2014 г., а именно: да прекратят намаляването на разходите за отбрана, да започнат да ги увеличават и да достигнат границата от 2 на сто в продължение на десет години", каза политическият шеф на НАТО в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Пари на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още