IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Откакто съм канцлер, не сме изпращали по-трудна година

Но никога не сме посрещали новата година с такава надежда, каза канцлерът в новогодишното си обръщение

17:51 | 31.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/Markus Schreiber / POOL</em></p>

Снимка: EPA/Markus Schreiber / POOL

Пандемията от коронавирус е един от най-големите политически, социални и икономически проблеми на века, заяви в новогодишното си обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Това е историческа криза, която до голяма степен засегна всички, а някои твърде много“, каза ръководителката на германското правителство, цитирана от БТА.

„Зимата ще бъде тежка“, предупреди Меркел и добави, че зависи от цялото общество колко скоро ще бъде преодоляна пандемията.

Тя каза, че през 2020 г. нещо се е стоварило върху човечеството, което светът не е очаквал. „Неизвестен дотогава вирус проникна в телата и живота ни“, заяви Меркел и припомни, че на хората се е наложило да се откажат от контакти, прегръдки, лични разговори и тържества. „Вирусът превръща нормалното поведение в риск, а напълно необичайните защитни мерки в норма“, каза канцлерът.

По думите ѝ „теориите на конспирацията, разпространени във връзка с пандемията, са не само погрешни и опасни, но и цинични и жестоки“ спрямо хората, загубили близките си поради коронавируса.

„Позволете ми да кажа нещо лично накрая: след девет месеца ще има избори за Бундестаг, на които няма да се кандидатирам. В тази връзка, както изглежда, днес мога да се обърна към вас за последен път с новогодишно обръщение като канцлер", каза Меркел.

„Мисля, че не преувеличавам, когато казвам, че никога през последните 15 години не сме смятали старата година за толкова трудна и че въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, никога не сме посрещали новата година с такава надежда", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Меркел да пита българи, испанци, гърци и италианци затова колко трудна е била годината. А какво ли ще кажат африканците и афганистанците например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Кайзер Вилхелм II мисля че няма да е съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Пандемията от коронавирус е един от най-големите политически, социални и икономически проблеми на века, заяви в новогодишното си обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел."Така е , не е здравен проблем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още