IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Оттеглянето от партийното ръководство няма да отслаби позициите ми

Според канцлера решението да не се състезава в надпреварата за лидерския пост в партията ще ѝ даде повече време за решаването на належащи въпроси

10:39 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли притесненията, че оттеглянето ѝ от поста на партиен лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) ще отслаби влиянието ѝ, правейки я неспособна да се справя ефективно със световни лидери като американския президент Доналд Тръмп или турския му колега Реджеп Ердоган.

Според канцлера решението да не се състезава в надпреварата за лидерския пост в партията ще ѝ даде повече време за решаването на належащи въпроси.

„Не смятам, че нещо ще се промени по отношение на преговорната позиция в международните преговори – дори може да се каже, че имам повече време да се концентрирам върху моите задачи като глава на правителството“, посочи Меркел по време на пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси в Берлин, цитирана от Ройтерс.

По думите на Манфред Вебер - германския кандидат за избор на Европейската народна парния (ЕНП) в надпреварата за поста на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, решението на Меркел може да я освободи да възприеме по-визионерски дневен ред за Европа.

В интервю за телевизия ZDF Вебер, който е член на баварската партия Християнсоциален съюз (ХСС), посочи, че по този начин канцлерът ще може да подсили своята рола на лидер. „Също така има шанс тя да ръководи без напрежението, че всички нейни решения трябва да бъдат популярни“, допълни той.

Вебер, който също така се смята и за основен претендент за ръководния пост в ХСС, допълни още, че са необходими промени в ръководството на партията, след като тя загуби абсолютното си мнозинство на изборите в Бавария на 14 октомври.

„Нещата не могат да продължават както преди. Трябва да поработим върху резултатите от изборите“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още