IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепи Юнкер в спора с Унгария

По унгарските улици, във вестниците и списанията започнаха да се появяват правителствени плакати и материали с лицата на Юнкер и Сорос

22:16 | 21.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има пълната й подкрепа срещу новите обвинения на унгарското правителство, че Брюксел съзнателно е отслабил външните граници на блока, за да позволи влизането на повече мигранти, предаде БТА.

Кампанията на унгарския премиер Виктор Орбан, започнала преди предстоящите през май избори за Европейски парламент, засили отдавнашното напрежение между Будапеща и Брюксел. По унгарските улици, във вестниците и списанията започнаха да се появяват правителствени плакати и материали с лицата на Юнкер и американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос.

В тях се твърди, че лидерите на ЕС, които според Орбан изпълняват инструкции на Сорос, „започват експериментални имиграционни проекти с африкански страни; искат да въведат задължителни квоти за разселване; искат да намалят финансовата помощ за страните, противопоставящи се на миграцията“.

Ръководството на съюза отхвърли тези твърдения, посочвайки, че ЕС и Юнкер всъщност полагат усилия за укрепване на външните граници на блока.

„Аз съм напълно солидарна с Жан-Клод Юнкер и ние ще подчертаем това и при разговорите с Унгария", заяви Меркел пред медии в Берлин.

Кампанията доведе до нови призиви за прекратяване на членството на унгарската управляваща партия ФИДЕС в групата на Европейската народна партия (ЕНП). Меркел обаче не пожела да отговори на въпрос кога ще се изчерпа търпението й към Орбан.

На пресконференция в Брюксел Юнкер изрази изненада от посланието на плакатите и подчерта, че в Европа не може да има напредък, ако държавите се борят помежду си. „Стига толкова“, призова председателят на ЕК.

Началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуляш заяви, че плакатите съдържат „точни, верни и защитими изявления". „Последните пет години бяха провал за Европа в резултат на дейността на Европейската комисия и Европейската комисия не може да не поема отговорност за случилото се в Европа“, подчерта той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Orange Ray
преди 5 години
А хубаво я Цункай Меркал на снимката горе , то и аз искам да я цункам :p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
никак ...икономически .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
korn
преди 5 години
Чи кой ги кара да клякат.Демокрация,не искат емигранти, няма емигранти.Няма и пари,кво реват.Някой да ги е напднал,да ги е мачкал с танкове и анексирал териториите им.Орбан си е жив и здрав,Той само Орбан ли е,всеки си прави квото иска.ЕС не са сатрапи,не се бъркай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
Fair
преди 5 години
Унгарците не клекнаха пред сатрапите през 1956. Няма да клекнат и пред тия! Респект!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още