IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепя Луис де Гиндос за председател на Еврогрупата

Топ позициите в ЕС ще бъдат разпределени през предстоящите почивни дни

15:31 | 25.08.14 г.
<p>
	Испанският икономически министър Луис де Гиндос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският икономически министър Луис де Гиндос. Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи икономическия министър на Испания Луис де Гиндос за председател на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, съобщава Ройтерс.

Подкрепата на германския лидер може да се окаже ключова за заемането на поста от де Гиндос.

В продължение на две години и половина Испания се бореше със заплахата от необходимост от пълен спасителен пакет. Сега обаче четвъртата най-голяма икономика на еврозоната се сочи като един от успешните примери за фискална сдържаност и икономически реформи, въпреки че безработицата в страната остава на безпрецедентно високо ниво от около 25%.

„Ще подкрепим кандидатурата на Луис де Гиндос“, коментира Меркел на пресконференция в края на двудневното си посещение в северния испански град Сантяго де Компостела – родното място на премиера Мариано Рахой.

Топ позициите в Европейския съюз (ЕС) ще бъдат разпределени през предстоящите почивни дни, припомня информационната агенция и допълва, че германският финансов министър Волфганг Шойбле работеше в тясно сътрудничество с де Гиндос за създаването на банковия съюз на ЕС.

Испания защитаваше идеята за единен банков съюз, след като се наложи да спасява банковия сектор през 2012 г. и получи и спасителна помощ от европейските си партньори в размер на 41 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още