IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Португалия трябва да каже ясно как ще намали дефицита си

Португалия трябва да върне 4,2 млрд. евро дълг на 15 април и още 4,9 млрд. евро на 15 юни

20:57 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: Португалия трябва да каже ясно как ще намали дефицита си

Португалия не само трябва да се ангажира да намали дефицитите си, но и да каже ясно с какви мерки възнамерява да го направи, заяви днес в Брюксел германската канцлерка Ангела
Меркел, цитирана от Франс прес.

След срещата на върха на ЕС Меркел подчерта, че това важи както за правителството, така и за опозицията, защото е абсолютно необходимо за възстановяването на спокойствието на
пазарите.

На Португалия отдавна се гледа като на следващ кандидат за външна финансова помощ, след Гърция и Ирландия. Тези предположения се засилиха отново след оставката на премиера Жозе Сократиш заради отхвърления от парламента нов план за бюджетни икономии.

Сократиш обаче заяви за пореден път, че Португалия няма нужда от спасителен план, за да се справи с бюджетните си затруднения. Пред журналисти в Брюксел той изтъкна, че страната му трябва да се изяви като страна, способна да решава собствените си проблеми.

По-малко от 24 часа след оставката на Сократиш, пазарите и рейтинговите агенции санкционираха страната, заплашвайки я със спиране на финансирането в краткосрочен план, посочват анализатори, цитирани от АФП.

Агенциите Фич (Fitch) и Стандард енд Пуърс (Srandard & Poor's) вчера понижиха с две степени кредитния рейтинг на Португалия веднага след отхвърлянето на плана за икономии от парламента, а пазарите не закъсняха да реагират, като тази сутрин лихвите по 10 годишните португалски облигации достигнаха нов максимум от 7,78% спрямо малко над 4% преди година.

Португалия трябва да върне 4,2 млрд. евро дълг на 15 април и още 4,9 млрд. евро на 15 юни. Икономистите са на мнение, че Лисабон ще има достатъчно пари за падежа през април, но няма да може да се справи с плащането през юни без без ликвидности доста преди правителството, както стана в Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още