IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Решението на S&P подчертава важността на пакта за финансова стабилност

Понижаването на държавни рейтинги от агенцията ни показва, че трябва да разширим и приведем в действие възможно най-скоро постоянният спасителен фонд

15:31 | 14.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Меркел: Решението на S&P подчертава важността на пакта за финансова стабилност

Вчерашните понижения на рейтингите на редица държави от еврозоната от S&P подчертават защо Европа трябва да договори пакт с по-строги фискални правила, както и да разшири и приведе в действие възможно най-скоро своя постоянен спасителен фонд (ESM – European Stability Mechanism), заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Standard & Poor's снижи рейтингитe на девет държави от еврозоната, лишавайки Франция и Австрия от топ ААА рейтингите им, като решението на агенцията бе разкритикувано от висши представители на ЕС.

“Действията ни са резултат главно от нашата оценка, че предприетите в последните седмици инициативи в еврозоната могат да се окажат недостатъчни за пълно справяне с финансовата криза в региона”, аргументираха се от S&P.

Действията на Standard & Poor's не са били изненадващи, каза Меркел по време на среща със съпартийци в северния германски град Кил.

”Това е една от трите агенции. Зачитаме мнението й. То изобщо не ни изненадва, имайки предвид дискусиите от последните седмици.”

Според германския канцлер понижените рейтинги не би трябвало да засегнат функционирането на временния европейски спасителен фонд (EFSF – European Financial Stability Facility).

”Вярвам силно, че важните задачи пред фонда в идните месеци могат да бъдат изпълнени чрез сегашните методи”, посочи Меркел.

”Лихвените проценти по някои облигации вече се повишиха, така или иначе. Това няма да попречи на работата на EFSF. Не виждам нужда да се променя каквото и да е по отношение на временния фонд”, каза тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
На Германия не и е изгодно трупането на дългове от задлъжнелите в Европа да спре !Затова политиката е да се осигурят пари за още по голямо задлъжняване. Проблема е че самите длъжници са вече в невероятен стрес , психологическата бариера за още по голямо задлъжняване вече е спусната.Доказва го ниското ниво на презаписване за нови държавни бондове на Италия , пхри положение че ЕЦБ е дала десетки милиарди заем на италианските банки и предлаганите книги са за милиард и нещо презаписване няма почти..Т.е. КПД на подобни заеми от страна на ЕЦБ е много нисък по отношение на подобряване на търсенето на ДЦК и понижаване на лихвите. Излиза че ЕЦБ за да осигупри изкупуване на тези падежиращи книги през април и май , трябва да раздаде 10 пъти повече пари на банките от стойността им или поне 6-7 пъти , а това са 50-100 трилиона евро. Това ако не е провал , то кое тогава е такъв ????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
"Финансовият пакт" не може да спаси Европа от развитие на криза, защото не премахва причината, а само корегира последици при криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
да, има нужда от диета, но я пробутва на нас и други като нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
меркел има само един ход сега - да започне диета за отслабване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още