IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Световният многостранен ред отслабва

Според германския канцлер една от причините е слабата памет за последните големи световни конфликти през миналия век

11:46 | 29.05.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия е притеснена от сигналите за отслабване на световната мрежа от многостранни организации и споразумения, целяща да насърчава международното сътрудничество, заяви канцлерът Ангела Меркел по време на конференция в Берлин.

По думите ѝ има две основни причини за отслабването на многостранния световен ред – от една страна това е постепенното избледняване на пряката памет за ужасяващите световни конфликти, а от друга - темпото и мащаба на технологичните промени.

„Хората, преживели Втората световна война – последната истинска глобална катастрофа, умират и вече не могат да (служат като – бел. ред.) нейни очевидци“, каза канцлерът, цитирана от агенция Ройтерс.

В същото време нововъзникващите дигитални технологии трансформират световната икономика по начин, съпоставим единствено с изобретяването на печатарската машина преди векове, създавайки разрив, с който никоя индивидуална държава не може да се надява да се справи сама.

„Международните споразумения и институции отслабват. Това е притеснително, тъй като нашият многостранен световен ред произтича от уроците, които сме научили от ужасните световни войни от последния век“, заяви тя.

По думите ѝ същото се отнася и за световната търговия, предупреждавайки за инстинкта за протекционизъм, който би могъл да застраши отворените пазари.

Меркел коментира и провала на Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), като според нея Европа все още има желание да обсъжда търговските си отношения със САЩ, но предупреди, че не трябва да се стига до конфронтационен подход.

„Ще се радваме да преговаряме, но не трябва да е под заплаха от Дамоклев меч“, каза канцлерът и допълни, че се надява да няма нужда Европа да въвежда ответни мерки в спора си с Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
BobbyM
преди 5 години
Не виждам нищо лошо световния ред да се променя. Целия въпрос за Меркел е дали нейните реакций в отговор на промяната са адекватни ил не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
fri
преди 5 години
приказките са й "ала-бала" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
fri
преди 5 години
приказките са й "ала-бала" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Вие с вожда ти "Оранжевия перчем" да се разберете относно Китай първо, пък после помислете и за Русия, че гледай той какви ги и писал, пък ти долу какви си ги мечтаеш. Нещо да вземете да се синхронизирате, че докато се занимавате с Русия, Китай ще ви го набучи отзад (вече направиха няколко изкуствени островчета, оборудвани с малко ядрени оръжия и самолети стелт пето поколение, откраднати ли подарени ли от САЩ) :) Американската империя кога очакваш да се разкапе или чакаш да си изберат транс.джен.дрън-г.е.й за император?China and Russia want to shape a world antithetical to U.S. values and interests. China seeks to displace the United States in the Indo-Pacifi c region, expand the reaches of its state-driven economic model, and reorder the region in its favor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Малко си чел. Не знам за какво мечтае Порошенко, но смъртта на империите е предопределена. Обикновено се разпадат до 500 години след възникването си. За Руската това ще е малко повече от 300 години след обявяването и. Все пак живеем във века на цифровите технологии и процесите на дезинтеграция се развиват много по-бързо. От друга страна съм изключително доволен, че България доброволно намери своето достойно място в Свещената римска империя(Четвъртия райх).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Тези надежди ги впиши до тези на Порошенко, и той заспива всяка вечер с надеждата, че ще си върне Крим някой ден, че и по моста който руснаците му построиха щял да се разхожда. Само, че историята на Крим показва, че по-скоро руснаците ще измрат до крак отколкото да върнат Крим на украинците. Може би Навални би се разделил с Крим, а и с по-голяма част от руските територии без бой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 5 години
Капката, побеждава камъка не със сила , а с постоянство - Китайска поговорка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 5 години
Никой не се бие сам със себе си. САЩ и Китай са си една страна функциониращи на мъдрия китайски принцип - една държава, две системи. Китайците са наясно, че и още пет пъти да минат американските кораби през тяхното море, няма да го пробият и да изтече. Проблем има Русия, която е награбила 2 000 000 000 кв километра китайски земи и за това пише във всички китайски учебници. Но има време. Ще чакат край брега на реката и трупа на Матушка ще премине край тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Грешно е да приемаш желаното за действително. Житейска аксиома е, че ако приемеш, че противника е слаб, можеш да береш много ядове в последствие! :) http://newsland.com/user/4296711758/content/trampu-nuzhna-kapituliatsiia-rossii-a-ne-novaia-ialta/6353912http://***.hannenabintuherland.com/europe/dr-paul-craig-roberts-my-st-petersburg-economic-conference-speech-in-russia-herland-report/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
То само еврото отслабва по-бързо от световният многостранен ред и затова спете спокойно деца и инвестирайте в немски държавни бондове, за да има с какво внуците ви да си облепят хола, като ги осребрят някога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още