Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Меркел: Съдебното решение за ЕЦБ е шанс за по-голяма интеграция на еврозоната

Промените в европейските договори не трябва да бъдат табу, признава канцлерът на Германия

Меркел: Съдебното решение за ЕЦБ е шанс за по-голяма интеграция на еврозоната

Снимка: EPA/CLEMENS BILA

Канцлерът на Германия Ангела Меркел гледа на решението на Федералния конституционен съд за ЕЦБ като на възможност за насърчаване на политическата интеграция на паричния съюз. Това е целта на еврозоната от самото начало, „но не постигнахме достатъчен напредък“, заяви Меркел в Бундестага в сряда.

Сега става въпрос за отговор на решението на съдиите от Карлсруе с „ясен политически компас“ с цел еврото да се етаблира като силна валута. Промените в европейските договори не трябва да бъдат табу, казва Меркел. Нужно е също така да се гарантира, че германската централна банка ще продължи да участва в решенията на Европейската централна банка, каза още Меркел.

Още по темата

Канцлерът бе признала по-рано, че това е деликатна ситуация, защото е "имало аплодисменти за присъдата от други европейски страни", баз да споменава изрично Полша в този контекст.

 Меркел е призовала съпрартийците си настоящата ситуация да бъде посрещната с мъдрост от всички страни. Това означава за нея - федералното правителство, както и Европейския съюз и ЕЦБ. Меркел подчертава, че независимостта на ЕЦБ е от решаващо значение за Германия.

Конституционните съдии от Карлсруе класифицираха многомилиардните покупки на държавни облигации от ЕЦБ като частично противоконституционни. С решението си те се противопоставиха на Съда на Европейската общност, който в края на 2018 г. реши, че покупките не нарушават правото на ЕС.

След решението на съда в Карлсруе ЕК не изключва производство за нарушение срещу Германия. Според договорите на ЕС комисията може да предприеме правни действия под формата на производства срещу страни от ЕС, които не прилагат правото на ЕС.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
korn до: be_google
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това е демокрацията. Всеки има право на глас.
4
 
6
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Чета постоянно и виждам как всяка държава си има своите идиотиии......уж имаме европейско право , което да е еднакво силно и наднационално, а навсякъде някви локални простотии!!!
0
 
7
 
1
преди 4 месеца
Deutschland uber alless ...

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank