IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел търси помощ срещу твърд Brexit в Токио

Германия и Япония сключват споразумение за информационната сигурност, което предвижда по-голямо сътрудничество в областта на отбраната

15:23 | 04.02.19 г.
<p>
	Меркел и Абе в първия ден на визитата на канцлера в Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Абе в първия ден на визитата на канцлера в Япония. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заявиха, че се стремят да избегнат негативния ефект върху икономиките на двете страни от Brexit без сделка. Токио и Берлин се подготвят за хаотичния курс на Великобритания при излизането от Европейския съюз (ЕС), предава Bloomberg.

Абе и Меркел са сред най-отявлените защитници на тезата, че международният ред се нарушава от Brexit и търговската война между Китай и САЩ. Германският канцлер се срещна в Токио с Абе днес – няколко дни, след като влезе в сила споразумението за свободна търговия между Германия и ЕС.

„Казах на канцлера Меркел, че японското правителство очаква да се избегне Brexit без сделка. Япония се стреми негативният ефект върху японските компании и икономиката на страната да бъде сведен до минимум“, коментира Абе пред репортери в столицата Токио.

Меркел увери, че ще направи всичко по силите си, за да не се стига до Brexit без сделка. Тя пристигна в Япония няколко часа, след като японският производител на автомобили Nissan обяви, че се отказва да изгради завод за SUV автомобили във Великобритания заради неяснотата около отношенията между Лондон и Брюксел в бъдеще.

Общ фронт

Канцлерът на най-голямата икономика в Европа пристигна в азиатската страна с директори на големи германски компании, сред които са Siemens и Bayer. Тя и Абе съобщиха, че двете страни сключват споразумение за информационната сигурност, което предвижда по-голямо сътрудничество в областта на отбраната.

Меркел призова европейските лидери преди месец да се отнасят изключително внимателно и отговорно към процеса на излизането на Обединеното кралство от икономическата общност. Абе, който е твърд противник на Brexit, настоява да се предприемат мерки, за да се ограничи негативното въздействие върху японския бизнес на Острова.

Някои от най-големите японски компании като автопроизводителя Nissan, конгломерата Softbank и търговската верига за модни облекла Uniqlo, считат британския пазар за ключов по отношение на присъствието им в Европа.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още