IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел вече не изключва санкции за "Северен поток" 2 заради Навални

Външният министър на Германия Хайко Маас предупреди, че страната може да промени подкрепата си за газопровода

16:21 | 07.09.20 г. 8
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел постави газопровода „Северен поток“ 2 на масата в момент, когато Германия и съюзниците й обмислят отговор на отравянето на лидера на руската опозиция Алексей Навални, предава Bloomberg.

Преосмислянето от Меркел на трайната й подкрепа за противоречивия газопровод показва ескалиращото напрежение с президента на Русия Владимир Путин, след като германски военни специалисти установиха миналата седмица, че Навални е бил отровен с невропаралитичния агент „Новичок“.

Германският канцлер подкрепя изявленията на външния министър Хайко Маас, който през уикенда предупреди, че Берлин може да промени подкрепата си за проекта, каза главният говорител на Меркел Щефан Зайберт в понеделник. „Твърде рано“ е да се определи какви ще бъдат последиците от химическата атака, допълни той.

„Освен това канцлерът смята, че не е правилно да се изключва нещо от самото начало“, заяви Зайберт на редовната пресконференция на правителството в Берлин. Това е промяна за Меркел, която на 28 август заяви, че „Северен поток“ трябва да бъде завършен и остава отделен въпрос от Навални.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков не е отговорил на молба за коментар. По-рано той заяви, че Кремъл не вижда риск Германия да блокира „Северен поток“. Двамата лидери още не са говорили за случая с Навални, заяви Зайберт.

„Всякакви опити за свързване на Русия или руското ръководство със случилото се са неприемливи за нас, те са абсурдни“, каза Песков на пресконференция. Той повтори, че Кремъл очаква информация за отравянето от германските власти.

Рублата поевтиня с 1% спрямо долара в понеделник, най-големия спад сред валутите на нововъзникващите икономики. Книжата на руския газов гигант Газпром, който ръководи проекта, също продължиха губещата си серия, като отписаха 2% по време на търговията в понеделник.

Не е ясно дали Меркел ще спре проекта за 9,5 млрд. евро (11,2 млрд. долара), който е близо до завършване. Макар че главният й говорител потвърди промяната в нагласите, той защити газопровода, като заяви, че газовите доставки от Балтийско море се подкрепят от газовите директиви на ЕС, а „Северен поток“ е само един от няколкото канала за руски газ, включително газопровода „Турски поток“ в Черно море.

Зайберт също така отбеляза, че газът е смятан за един от ключовите енергийни източници за осигуряване на енергията, от която Германия се нуждае на фона на усилията й да се откаже от въглищата и ядрената енергия и да засили възобновяемите енергийни източници.

„Рисковете са много реални“, казва Фьодор Лукянов, говорител на Съвета за външна и отбранителна политика, който съветва Кремъл. „Ясно е, че поведението на Москва няма да се промени“ въпреки призивите на Меркел за реакция по случая, отбелязва още той и допълва, че „никой няма да каже: Извинявайте, ние отровихме Навални, няма да правим така отново“.

Въпреки обществения дебат официални представители дадоха да се разбере, че няма голяма охота за отказ от проекта. Критици на християндемократическия блок на Меркел призовават за мерки, които не спират проекта, включително мораториум или спиране на газовите потоци, след като той бъде завършен.

Разговорите са още по-напрегнати сред коалиционните партньори на Меркел, социалдемократите, които категорично настояват за стабилни отношения с Русия. Изпълняващият длъжността лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ролф Мюцених заяви в неделя, че обсъждането на конкретни мерки срещу Москва „не ни помага“. Коментарът му е в конфликт с думите на Маас, който е член на ГСДП.

Миналата седмица Меркел отправи необичайно остра критика към Кремъл заради откриването на „Новичок“ в кръвта на Навални и обеща координиран отговор сред страните членки на НАТО и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да няма после цвърчане, като спре строителството, мypзилажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
deep state вече набива канчето на Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
И като не вярваш на стрина меркелице източногерманска на какво се радваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Имаш право, ня вярвам стрина меркелица източногерманска да плесне жужето.Такива, като Хелмут Кол вече ги няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Икономическата тояга не е простила досега на пияниците.А ако имаш предвид опитите, май пропускаш, че и преди ВСВ е имало история.Роналд им показа как се ядат пушки и как се срива Мордор. Скоро пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Меркел и Борисов са като 2 капки вода! Тя искаше северен поток пък сега го не ще и Борисов казваше за Белене че е само гьол и спря АЕЦа а после иска да го възкреси! И двамцата са кукли на конци, но вече са и мишени, по това си приличат най-ммого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Защо ми се струва, че германците това с удрянето го опитаха веднъж. А в момента дори не е ясно по кого удрят. Защото ако удариш с юмрук стената как мислиш - кой ще го заболи повече. Тебе или стената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Удри стрино Меркелицо, впиянчените от друго не разбират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още