IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел защити Европа и борбата с климатичните промени

Срещата на върха на Г20 се очертава да се превърне в конфронтация по отношение на глобалната политика

17:10 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел защити Европа, отхвърли Brexit и заяви, че усилията за борба с климатичните промени са необратими във войнствено изказване преди срещата на върха на Г20, която се очертава да се превърне в конфронтация по отношение на глобалната политика.

В изказване пред депутатите в долната камара на Бундестага в четвъртък Меркел отбеляза, че „светът става все по-малко обединен“ и призна, че дискусиите на срещата на Г20 в Хамбург на 7-8 юни „ще бъдат много трудни“, предава Bloomberg.

Разногласието е очевидно и ще бъде нечестно да прикрием конфликта“, каза тя.

Меркел се подготвя да бъде домакин на световните лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзинпин, на фона на глобални сътресения, които заплашват голяма част от световния ред по въпроси, установени още след Втората световна война. Програмата на срещата включва свободната търговия, климатичните промени и миграцията. Страните от Г20 – от Австралия до Бразилия – формират около две трети от световното население.

Обръщайки се срещу реториката на Тръмп за „Америка на първо място“, канцлерът заяви, че страните, които се насочват към изолация и протекционизъм, правят сериозна грешка и демонстрира обновен „дух на единство“ в Европейския съюз след решението на Великобритания да напусне съюза.

В същото време Г20 се случва „на фона на определен набор от предизвикателства“, каза тя. „Убедена съм, че се нуждаем от Г20 по-спешно от всякога, защото можем да вървим напред само когато сме заедно“, заяви Меркел. „Който вярва, че проблемите могат да се решат чрез изолация и протекционизъм, прави сериозна грешка“.

Германският лидер запази най-драматичните си коментари за Парижкото споразумение по климата, след като Тръмп оттегли САЩ от глобалния договор за борба с климатичните промени, което Меркел нарече „необратимо и неподлежащо на преговори“.

Искаме да се преборим с това екзистенциално предизвикателство и не можем и не трябва да чакаме последния човек на планетата да бъде убеден в научната база за климатичните промени“, каза Меркел.

В отговор на протекционистичната политика на Тръмп Меркел определи новия френски президент Емманюел Макрон за ключов съюзник, заявявайки, че германско-френската ос ще стимулира европейското единство, „независимо от Brexit”. Тя ще посрещне Макрон в Берлин по-късно в четвъртък заедно с други европейски лидери, включително британския премиер Тереза Мей и италианския министър-председател Паоло Джентилони, за да съгласуват позицията си преди Г20.

И на двама ни е ясно, че германските и френските интереси са изключително тясно свързани, когато става въпрос за бъдещето на Европа“, каза тя.

Лидерите на Г20, които се събират в Хамбург следващата седмица, трябва да изпратят „сигнал за решителност, че разбират всеобхватната си отговорност за света и че са готови да действат спрямо нея“, допълни Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още