IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерки срещу пропагандата и фалшивите новини ще се финансират от бюджета на ЕС

Един от реалните проблеми на ЕС са фалшивите новини, кибератаките и хибридната война, смята Доналд Туск

13:18 | 25.11.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕС започва да се бори активно с дезинформацията и фалшивите новини, идващи от Русия, пише британският в. The Guardian. Източници на изданието съобщават за взето решение специализираното звено Stratcom да бъде финансирано със средства от европейския бюджет.

Създадената през 2015 година агенция ще получава 1,1 млн. евро годишно в периода 2018 - 2020 година. Досега звеното получаваше средства от държавите членки и други източници. Агенцията е базирана в Брюксел и в момента в нея работят 14 души.

С отпуснатите средства те ще правят мониторинг на руските медии и ще анализират данните, за да разберат в детайли опитите за дезинформация. Освен на работещите на трудов договор от агенцията разчитат и на доброволци и експерти, които следят руските медии за фалшиви новини.

Решението за отпускането на средства от европейския бюджет е резултат от предупрежденията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, според когото един от реалните проблеми на Европа са кибератаките, фалшивите новини и хибридната война.

"Ако искаме да бъдем защитени, да помогнем на нашите партньори, трябва да бъдем много внимателни с тази заплаха вътре в ЕС", коментира той след срещата на Източното партньорство в Брюксел.

The Guardian посочват, че Туск далеч не е единственият, който изпитва опасения от намесата на Русия във вътрешните работи на общността. Британският премиер Тереза Мей също изрази своите притеснения относно фалшиви новини, разпространявани от Москва, които могат да бъдат интерпретирани като "информационно оръжие".

Но дори и със съмненията, че Русия е оказала влияние по време на кампанията в референдума за Brexit, в Лондон нямат намерение да повтарят допитването, допълва още британското издание.

Решението за отпускането на европейски средства за борба с фалшивите новини е подкрепено и от съмненията за намесата на Русия в референдума за независимост в Каталуния.

Посочени са и примери за фалшиви новини, които могат да навредят на отношенията на ЕС със съседни държави. Например в Грузия се появява информация, че общността забранява вноса на грузински стоки, а в същото време те се ползват с нулеви митнически тарифи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Комисар, колега! Комисар! Ползвай правилната политическа терминология! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Хахаха , кой ше е Еврокомисарят по истината ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
panther
преди 6 години
Очаквайте скоро министър на пропагандата и просвещението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
"Всяка крива , успоредна на брюкселската , веднага става права !"Из " Нова полититическа геометрия"Следващ том " Нова политкоректна икономика"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още