IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мeрвин Кинг не вижда края на европейската дългова криза

Представянето на британската икономика в дългосрочен план зависи от реформирането на банковия сектор, коментира още управителят на АЦБ

12:31 | 13.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Управителят на Английската централна банка Мервин Кинг. Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Мервин Кинг. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Мервин Кинг заяви, че Великобритания трябва да продължи реформата в банковия си сектор. Същевременно той потвърди и мрачната си прогноза за европейската дългова криза, която спъва възстановяването на британската икономика, съобщава Bloomberg.

„Ако останалият свят имаше нормален икономически растеж, ребалансирането и възстановяването на икономиката ни щеше да е много по-лесно“, изтъква Кинг. „Случаят обаче е различен. Дори бързо развиващите се икономики се забавят, а проблемите в еврозоната продължават без краят им да се вижда на хоризонта“.

Коментарите на Кинг са направени дни, след като АЦБ понижи прогнозата си за растежа на британската икономика с аргумента, че перспективите са „необичайно несигурни“.

Кинг посочва, че както спечелването на златен медал на олимпийските игри „отнема години тежък труд“, така и доброто представяне на икономиката отнема много усилия.

Представянето на британската икономика в дългосрочен план зависи от мерки като „реформата в банковия сектор. Банките трябва да са по-слабо фокусирани върху генерирането на печалби в краткосрочен план и по-ориентирани към изграждането на бизнес, който да обслужва клиентите“, казва Кинг.

„Плановете на правителството да издигне стена между рисковите операции на банките от една страна и кредитирането на потребителите и бизнеса от друга са уместни“, коментира Кинг. „Ще помогне и засилването на конкуренцията в банковата система“.

Кинг вероятно ще се пенсионира следващия юни, а британският финансов министър Джордж Озбърн ще се опита да му намери заместник.

Няколко от основните кандидатури за директорското място в АЦБ отпаднаха, след като имената на редица банкери бяха замесени в скандала с манипулирането на Libor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още