IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Metro отчете пореден спад на печалбата

Резултатите за тримесечието показват колко неотложен е планът на компанията да се раздели на две

09:50 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германската търговска верига Metro отчете приходи и печалба за третото тримесечие под очакванията на анализаторите вследствие на валутни колебания. Това подчертава колко неотложен е планът на германския търговец на дребно да се раздели на две компании през следващата година, коментира Bloomberg.

Приходите от продажби за третото фискално тримесечие, приключило в края на юни, са спаднали с 2,7% до 13,6 млрд. евро, заяви базираната в Дюселдорф компания във вторник. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за 13,8 млрд. евро. Продажбите в местна валута са се увеличили с 0,4%.

Печалбата преди лихвите, данъците и еднократни ефекти се е понижила до 154 млн. евро от 209 млн. евро на годишна база като валутните ефекти допринасят за почти половината от спада. Анализаторите очакваха печалба от 189,8 млн. евро.

Нетният дълг спада от 3,1 млрд. евро до 2,1 млрд. евро главно заради продажбата на Galeria Kaufhof и бизнеса на METRO Cash & Carry във Виетнам.

Главният изпълнителен директор Олаф Кох подготвя разделянето на Metro на две компании през следващото лято – една за хранителни стоки и една за домашни уреди и технологии. Ходът може да ускори операциите на всяка една от компаниите и да отключи валута за придобивания. Резултатите от миналото тримесечие показват нуждата от по-широк фокус въпреки усилията на Кох за модернизация чрез придобиване на компании в сферата на храните и електрониката и чрез намаляване на разходите.

Metro планира да отдели хранителните си магазини Cash & Carry и Real и да даде на съществуващите инвеститори дялове и в двете нови компании.

Инвеститорите приветстваха плановете на Metro за разделяне. Акциите са поскъпнали с 16% от 29 март насам, денят преди обявяването на плана за разделяне. 

Във вторник Metro потвърди годишната си прогноза за слаб ръст на продажбите за годината, приключваща през септември, а печалбата без единичните ефекти ще бъде „малко над“ миналогодишната от 1,51 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Manyface God"
преди 7 години
Така ще е, като водят политика на отблъскване на клиента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още