Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Милен Райков: ЕС обмисля данъци върху неекологично поведение

Международното положение е благоприятно за данъчна реформа, коментира съдружникът „Данъци и право“ в EY – България

Милен Райков: ЕС обмисля данъци върху неекологично поведение

Снимка: Pixabay

Европейската комисия намеква за въвеждането на нови данъци в предложението си за данъчна реформа „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT), което беше обявено тази седмица. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY – България.

Още по темата

„Комисията казва, че подоходните данъци са стигнали предела си, потребителските също, казва, че не можем да пипаме корпоративните и се намеква за нови данъци – екологични или облагане на неекологично поведение на компании и хора на принципа „замърсителят плаща“. Това ще  направи много по-пъстра картината на данъчния микс“, посочи той.

Според Райков, реформата, предложена от ЕК на данъчно-осигурителната система в Евросъюза, е подобна на процеси, които текат и в САЩ, Великобритания, Г-20, ОИСР.

„Икономиката страшно много се ускори, пандемията ускори всякакви процеси, особено живота онлайн и повдигна въпроси кой има право да облага стойността“ , коментира съдружникът „Данъци и право“ в EY – България.

Райков напомни, че дебатът как да бъдат облагани онлайн платформите върви от години.

“Нашите пари минават през платформи, които не са в нашата държава, които не могат да бъдат облагани в страната. Така много стойност изтича от ЕС, а много от тази стойност се създава на други места, а не където се намира централата, каза експертът. - Това допринася такива компании да не плащат данъци и сега ЕС търси отговор  на тези проблеми. BEFIT може да бъде един от възможните отговори, ако бъде приет."

Райков е на мнение, че сега има благоприятно международно положение за подобна реформа.

„Идеите са да се опрости начинът и за изчисляване на данъчната основа за мултинационалните  компании в различните държава. Това ще засегне големи компании и може би компании с прагове, които са далеч над българските. Има и елемент за уеднаквяване на основата“, обясни съдружникът „Данъци и право“ в EY – България.

По думите му има и ясно съревнование между държавите, които се опитват с ниски данъци да привлекат мултинационалните компании.

Райков коментира и различния данъчен микс в страните от Източна и Западна Европа.

„На Изток доходите и имуществото се облагат с доста по-ниски данъци, докато на Запад е доста по-високо. Същото важи и за данък наследство, който в някои западни държави достига до 30%“, поясни Милен Райков.

Той напомни, че в съобщението на ЕК се казва, че „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT) ще осигури единни правила за корпоративно данъчно облагане за ЕС.

Очакванията са, че BEFIT ще намали бюрокрацията, ще намали разходите за привеждане в съответствие, ще сведе до минимум възможностите за избягване на данъци, ще подпомогне създаването на работни места в ЕС и ще насърчи инвестициите в единния пазар. BEFIT ще замени внесеното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което ще бъде оттеглено.

Комисията ще започне по-широко обсъждане на бъдещето на данъчното облагане в ЕС, което ще завърши с провеждането на симпозиум по данъчни въпроси през 2022, посветен на „Данъчния микс на ЕС до 2050“.

ЕК предлага и държавите  да разрешат пренасянето на загуби за предприятията поне към предходната бюджетна година. Това ще бъде от полза за предприятията, които са били рентабилни през годините преди пандемията, като така те ще могат да компенсират загубите си през 2020 и 2021 от данъците, платени от тях преди 2020.

„Това е инструмент за насърчаване на инвестиции и такъв, който помага на бизнеса. Ако пандемията  е довела компанията до губеща позиция, това ще помогне да се върне някаква част от вече платен данък като финансова инжекция“, информира Милен Райков.

Защо започна преосмисляне на данъчно-осигурителната система? Защо ЕК изтегли предложението за Единна консолидирана корпоративна данъчна основа и сега предлага BEFIT? Какви данъци ще има срещу неекологично поведение в защита на социалната система? Какви са препоръките на ЕК към България за данъчни промени?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси стартираха седмицата с малки движения