IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардна сделка в робо-хирургията

Германската Siemens Healthineers придобива американската Corindus за 1,1 млрд. долара

10:18 | 08.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Когато преди малко по-малко от година и половина на борсата се появи дъщерното дружество на Siemens - Siemens Healthineers, мнозина очакваха скорошно голямо поглъщане. Но борсовият новак първоначално се фокусира върху вътрешния растеж и стартирането на новата диагностична платформа Atellica.

Сега обаче сме свидетели на първото голямо поглъщане на компанията. За 1,1 милиарда долара Healthineers поема американската компания Corindus. Тя все още има много ниски продажби – за последно – за близо 11 млн. долара. Но е считана за бъдещ лидер в областта на роботизираната медицина.

Corindus е специализирана в технологията за роботизирана съдова хирургия. Ако например при тромбоза трябва да се постави съдова опора, т.е. стент, лекарят може да направи това от съседната стая с джойстик. Процедурата е по-прецизна и по-бърза, а и самият лекар е изложен на по-малко излъчване.

Филиалът на Siemens не можеше да си позволи толкова скъпа придобивка до преди няколко години. Най-голямата сделка досега беше закупуването на специалиста по диагностика Dade Behring през 2007 г. за повече от 7 милиарда долара. Източници от индустрията твърдят, че сега става дума за придобиване на технологии и ноу-хау, тъй каот Corindus разполага с уникални технологични характеристики.

Използването на роботи в хирургията, но и операциите с виртуална навигация в момента са основни теми в медицинската технология. Например базираната в Мюнхен компания Brainlab разработва софтуер, който позволява на лекарите да оперират с помощта на компютърни очила.

От своя страна технологията на Corindus може да позволи на лекарите в бъдеще да ръководят процедурата не само от съседна стая, но и от дома. Например в спешни случаи (при сърдечен удар) пациентите могат да бъдат дистанционно обгрижвани още по-бързо със самото пристигане на линейките.

По време на IPO-то мениджърът на Siemens Михаел Сен обяви, че Healthineers се интересува предимно от придобивания в съседни бизнес региони - за разширяване на съществуващия бизнес. Според оценки на индустрията покупката на Corindus се вписва в тази стратегия.

Вероятно Healthineers възнамерява да комбинира роботизираната технология със своята образна диагностика – за постигането на минимално инвазивни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още