IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата в ЕС расте, борейки се със социалното неравенство

Най-ниско е минималното заплащане в България – 235 евро, а най-високо в Люксембург – почти 2000 евро

11:57 | 10.02.17 г. 32
<p>
	Снимка:<em> Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Минималната заплата в страните от Европейския съюз, в които тя съществува, расте през последните години, отчита доклад на европейската агенция Eurofound.

Проучването е във връзка с коментара на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че всяка държава в ЕС трябва да въведе минимална работна заплата, която е важен инструмент в борбата срещу социалното неравенство.

От данните на институцията е видно, че всъщност само в шест страни от общността – Австрия, Италия, Кипър, Дания и Финландия, няма определено минимално заплащане за служителите. В повечето от тези страни обаче минимална заплата на практика съществува – чрез договореното заплащане в колективните трудови договори по сектори.

От години синдикалните организации в ЕС говорят за въвеждане на единна европейска минимална заплата. Но размерът на минималното заплащане в момента варира в много широки граници – от 235 евро в България и 322 евро в Румъния, до 1 999 евро в Люксембург, или 8,5 пъти над нивото в България.

Справката показва, че минималната работна заплата е около 1 500 евро във Франция и Белгия, а в Германия и Великобритания се изчислява на час – по малко под 9 евро.

Изпадналият в криза Юг не може да си позволи толкова високо заплащане, но все пак минималната работна заплата е по-висока, отколкото в "новите членки" от Източна Европа. В Гърция например минималната работна заплата е 586 евро, в Португалия е 557 евро, а в Испания – почти 708 евро.

Във всяка от държавите, с изключение на Гърция, има ръст на минималната работна заплата спрямо 2016 година. Най-забележимо е увеличението в Румъния – с 38%. За последните седем години Румъния отбелязва и най-големия ръст на минималната работна заплата – със 142%, а в България увеличението е от 92%, става ясно от статистиката. В реално изражение, тоест като се вземе предвид инфлацията, най-голям ръст на минималната работна заплата има в България (83%) и Румъния (79%) за периода от 2010 година до 2017 година.

На обратния полюс е Гърция. Южната ни съседка е единствената държава в ЕС, където минималната работна заплата намалява от 2010 година насам – с 20%. В реално изражение спадът е от малко над 24%.

Германия пък въведе минималната ставка на заплащането за първи път през 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
ха, как ДА ИМАМ МИСЛЕНЕ КАТО НА ТИЯ РЕТАРДИ НАДОЛУ !!! ?? В БЪЛГАРИЯ ТИЯ И ТЕХНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ТРЯБВА ДА ИЗМРАТ, НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ВСЕ СИ ИСКАТ РУСИЯ, ТОВА СА ГЕННО ПОВРЕДЕНИ СЪЩЕСТВА !!! ТЕ НАД 73 ГОДИНИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГРАМОТНИКА ТОДОР ЖИВКОВ, ЧЕ СЕГА НЯМА ДА СИ ИЗБЕРАТ ГЕНЕРАЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, И *** ЗА МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ!! ХАХАХАХАХ ГОЛЯМ ЦИРК, ВИЖТЕ ИМ САМО СМЕНИТЕ НА ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ!!??БСП ИДВА НА ВЛАСТ СЪС ЛЪЖА И ИЗМАМА И ТУКА СЪЩЕСТВАТА НЕ ПОМНЯТ И ПЕЕВСКИ И ДОГАН И КТБ, ЕМИ ТО КАКВО ДА СТАНЕ !!ВСИЧКИ В ЧИКАГО БИЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕНЕРАЛА, ЧЕ ДА СМЕ СЕ ВЪРНЕЛИ КЪМ РУСИЯ И ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕ ГЪРЧИМ, ХОРАТА РАБОТЯТ В СПРАВЕДЛИВИ ОБЩЕСТВА И СИ ВАДЯТ И ЗА ПЕНСИЯТА И ЗА ДЕЦАТА СИ, ТУКА ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТА ЗА ПАРТИЯТА ПАК ТЯ ПРИБИРА ВСИЧКО, РЕЗУЛТАТА ПЕЕВСКИ ОТ КАКВО Е?? ИЛИЯ ПАВЛОВ, МУЛТИГРУП, АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, ДОГАН, ВСИЧКИЯ ТОЗИ ИЗМАМЕН МОДЕЛ СЕ ДИКТУВА ОТ РУСИЯ, КАКЪВ ЕС КАКВИ 5 ЛВ, А ВИЕ СИ МЪЛЧЕТЕ, ВИЖ ГИ ТУКА САМО ДВАМА ТРИМА ГО ОСЪЗНАВАМЕ, А ТИЯ ДРУГИТЕ КАКВО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Баце, стига с тия глупости, че нямаме нищо. Наистина.Имаме си прилична индустрия. Може и да е по добре и лека полека става по добре - виж примерно Пловдив. Що заводи се построиха и има да се строят там. Факт е че сме още бедни. но не сме чак толкова бедни. Фалира и се унищожи това дето не ставаше и не беше конкурентно - като Безумието Кремиковци, Стомана Перник.. Пламата в Плевен и разни такива...От старата индустрия всичко, което беше конкурентно и попадна на читав собственик - бачка та се къса! Ако спрем така да се делим като народ и да се караме за глупости - можем да станем напълно прилична страна за живеене. И младите и тия дето избягаха да почнат лека полека да се връщат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
И да спомена и аз за горивата - преди 2 седмици в Новосибирск - зареждах А98 ( трябваше да обиколя 3 бензиностанции да намеря такъв - там масов карат на А92 и А95.. А98 се предлага може би в 50 % от бензиностанциите). Литъра струваше 46 рубли. в лева около 1.48-1.50Вчера заредих ОМВ maxx motion 100 за 2.32.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Виждам и какво ? Както виждаш за ниско и средно квалифицирани длъжности се дават 700-800 лв нето заплата. И то в малки фирми. Далеч повече от колко 400-500 за кви-то ти ми плещиш тука.А в Шумен има доста стабилни фирми изнасящи здраво, колко мислиш взема едни добър леяр в Алкомет или оператор на фолиев стан или профилна преса? Бъди сигурен че е мин. 1000!! Ами в Шуменско пиво? ами във Фикосотите ? А и ти казвам средна около 900 лв това не изключва да има доста хора, които вземат 600-700 лв, но включва и доста вземащи над 1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
ето ти и още една :) https://***.***.bg/f3610837
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Това е обява за сервитьорка :)) в това конкретно заведение - лятото с бакшишите 1000 няма ги харесва :) ето и ти друга https://***.***.bg/f3615534
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
и ето, отварям ***-a и кво виждаме :) https://***.***.bg/f3611407за сервитьорка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Отвори си отчета на Алкомет :) има го тук :) В годишните дават инфо за заплатата. Ти ми даваш за довод някви неграмотни драсканици, на некви де.би.ли вероятно 25-30 годищни? и си мислиш че си тежък;? Т.ъп си пич, много :)) А дори и ***.ила от Варна дето ти отговаря ти казва 1000 лв :)В Шумен града специлано, не областта - заплатите в големите фирми са колкото или даже повече, от колкото във Варна. В Шумен е бъкано с производствени фирми, за разлика от Варна, където са основно услуги. (не включвам гигантите в Девня, където също със сигурност средната заплата на работник е около 1000)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
*** си ти :))) При това *** за слепи :) Първо не знаеш кое е моето село:)) Та ако говорим за Шумен специално че ми е роден град - в Алкомет около 1000 заети, средна заплата на производствения персона е почти 1000 лв. :)В ред други фирми (Фикосота, Теси и НЕС, Шуменско пиво..и ред други) е между 800-900. Това пак за производствен персонал.При мен (моята фирма не е в Шумен) но в е региона, нетното възнаграждение на производствен персонал е 760 лв. За административно управленския персонал е над 1200. Само на технолога си плащам малко над 2000 щото иначе не мога го задържа или да намеря читав друг за по малко. Въобще си много, ама много далеч от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Не трябва да се обобщава. Преди месец например видях обяви в Несебър за работник на автомивка с предлагана заплата 1000 лв + % от оборота. Така че някой може да залитне в другата крайност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още