Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия оглави ПАСЕ

Парламентарната асамблея потвърди пълномощията на руската делегация в пълен обем, което накара Украйна да напусне сесията

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия оглави ПАСЕ

Сесията на ПАСЕ в Страсбург. Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Мария Пейчинович Бурич бе избрана днес за генерален секретар на Съвета на Европа за пет години, предаде Франс прес.

Тя спечели гласуването в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) със 159 от общо 268 гласа, като победи белгийския външен министър Дидие Рейндерс, събрал 105 гласа.

Мария Пейчинович Бурич ще поеме поста на 18 септември от бившия норвежки премиер Турбьорн Ягланд, първия генерален секретар на създадената преди 70 години паневропейска организация за защита на човешките права и демокрацията, предава БТА.

Междувременно участниците в сесията на ПАСЕ одобриха днес резолюция, която потвърждава в пълен обем пълномощията на руската делегация. За приемането на документа гласуваха 116 парламентаристи, против - 62, а 15 се въздържаха, съобщи ТАСС.

Документът подчертава, че "Асамблеята решава да ратифицира пълномощията на делегацията на Руската федерация". В същото време документът съдържа точка, призоваваща Русия да изпълни препоръките, включени в резолюции 1990 (2014 г.), 2034 (2015 г.) и 2063 (2015 г.), които по-специално се отнасят до връщането на Крим и прилагането на споразуменията от Минск.

Авторите на текста призовават Москва да освободи украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница, незабавно да изплати всички вноски в бюджета на Съвета на Европа, да си сътрудничи със съвместния екип за разследване на катастрофата на малайзийския самолет, извършвал полет МН17, в Донбас, "да предприеме мерки за предотвратяване на нарушения на правата на ЛГБТ общността, особено в Чеченската република, да разследва престъпления, извършени в миналото", както и да взаимодейства с международната общност при разследване на убийството на опозиционера Борис Немцов.

Още по темата

"Асамблеята очаква предложението й за диалог да бъде взаимно и да доведе до конкретни резултати", се отбелязва в документа. "Асамблеята приканва своя мониторингов комитет да представи доклад за изпълнението на задълженията на Руската федерация възможно най-скоро, но не по-късно от сесията, която ще се състои през април 2020 г.", се казва в документа.

Към него са предложени 19 поправки, от които само една бе приета. В нея се посочва, че към текста след точка 13.5 "(Асамблеята призовава Русия) да сътрудничи изцяло на международната общност при разследването на убийството на Борис Немцов" се добавя параграф: "в пълно сътрудничество с всички органи за наблюдение на спазването правата на човека, включително да им бъде осигурен пълен и безпрепятствен пряк достъп до всички места, в които Русия осъществява оперативна дейност".

След гласуването на резолюцията украинската делегация напусна сесията на ПАСЕ. Въпросът за по-нататъшното членство на Украйна в ПАСЕ ще бъде решен от новия състав на украинския парламент, каза ръководителят на делегацията Володимир Ариев. 

На 21 юли в Украйна предстоят предсрочни парламентарни избори.

"Това е последният ми ден в ПАСЕ. Следващата Върховна рада ще реши дали ще участва в работата на дискредитираната организация", написа Ариев във Фейсбук.

Заедно с Украйна сесията напуснаха делегациите на Естония, Латвия, Литва, Грузия и част от делегатите на Полша, заяви Олексий Гончаренко, представител на украинската делегация.
Самите делегации на тези страни не са направили за момента никакви изявления. 

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Европа ПАСЕ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Напрежението между САЩ и Китай ограничи ръстовете на европейските борси