IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорен край на седмицата за европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията в петък със спад от 3,2%

20:07 | 27.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха последната сесия за седмицата с понижение, а инвеститорите наблюдаваха разпространението на коронавируса и усилията на държавните ръководители за договаряне на единен отговор, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 3,2%, а книжата на автомобилните и туристическите компании поевтиняха с над 5,7%, повеждайки загубите. Всички сектори и големи борси се озоваха на негативна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 5,25% от стойността си и завършва седмицата на равнище от 5510,33 пункта. Германският DAX е надолу с 3,68% до ниво от 9632,52 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 4,23% до равнище от 4351,49 пункта. Борси Борси

Лидерите на Европейския съюз не успяха вчера да се договорят как по най-добър начин да заздравят икономиките, пострадали от коронавируса. Вече над 533 хил. души в света са заразени с вируса, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Във Великобритания британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че е дал положителен резултат за коронавирус и обеща да се самоизолира в дома си, като в същото време продължи да „ръководи отговора на страната срещу коронавируса“.

Ръководителите на ЕС си дадоха още две седмици, за да работят по детайлите на споразумението за подкрепа на икономиката, а броят на починалите в Италия, Испания и Франция продължава да расте.

Европейската централна банка (ЕЦБ) премахна тавана си върху количеството облигации, които може да купи от една страна в еврозоната, откривайки потенциално пътя за неограничено печатане на пари в опит за смекчаване на щетите за икономиката на блока.

В същото време лидерите на Г-20, включваща най-големите икономики в света, обещаха да инжектират над 5 трлн. долара в световната икономика в координираните си усилия за минимизиране на загубата на работни места и доходи от затварянето на бизнеси в цял свят.

На корпоративния фронт германският автомобилен концерн Volkswagen удължи спирането на производството си в Германия до 9 април и в същото време опитва да се справи с последиците от пандемията.

Книжата на британския туроператор Carnival и на пощенската служба Royal Mail поевтиняха с над 14% до ранния следобед, а цената на акциите на шведската компания за търговия на дребно Ica Gruppen се повиши с 4% и се озова на върха на европейския бенчмарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още