IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите българи търсят работа в другите държави от ЕС

Вътрешната миграция се възражда - 5 млн. европейци искат да работят в друга държава от общността

16:06 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младежката безработица е сочена като сериозен проблем за ЕС.<em> Снимка: ЕК</em></p>

Младежката безработица е сочена като сериозен проблем за ЕС. Снимка: ЕК

Младите българи търсят работа в друга държава от ЕС и може да се очаква напускането им на родината, се казва в тримесечния анализ на Европейската комисия, посветен на трудовия пазар в общността.

Освен българите, работа в другите държави от общността търсят още младежите от Литва, Латвия, Полша, Естония и Ирландия. Макар и в криза и с висока младежка безработица, тази тенденция е по-ограничена в страни като Италия, Испания и Гърция, се посочва още в доклада.

Според наблюденията през последните месеци вътрешната миграция в ЕС се завръща – най-голям е броят на напускащите родината си работници от Централна и Източна Европа. Те обаче често заемат работни места, които изискват по-ниска квалификация и реално техните умения остават неизползвани.

Като цяло през последните 12 месеца намеренията на европейците за търсене на препитания в друга държава от общността се засилват – от 0,5% на 1,2% или от 2 млн. на 5 млн. души. Желанието за напускане на родината в търсене на работа в друга държава от общността е най-видимо в Ирландия, Гърция и Португалия, но остава ниско в други държави с проблеми на трудовия пазар като Испания и Италия.

Безработицата в ЕС е на едно от най-високите си нива за последните години. По данни на Евростат за април без работа в общността са общо 26,6 млн. души. Сериозни са проблемите за младежите – 23,5% от тях са безработни или 5-6 млн. души. В последните месеци обаче ситуацията с младежката безработица започва да се стабилизира.

Ръст все още има в Испания Гърция, Италия, Португалия, Кипър и Словения, показа още анализът на ЕК. В Гърция през февруари 60% от хората на възраст до 25 години са без работа. 

Анализът на ЕК се спира и върху възможностите за намиране на работа на младежите. Един от начините са стажовете, отбелязват експертите и посочват, че в страни като Германия и Австрия е регистриран най-слабият ръст на младежката безработица.

В тези две страни повечето временни договори за младежите са свързани с обучение или стажове. Често обаче договорите за стаж биват удължавани и се превръщат в първата стъпка към постоянно назначение на младежите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още