IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да научи от Либия как да се справи с бежанската вълна?

Политиката на "затворените граници" подхранва незаконния трафик на хора, твърди експерт

21:25 | 11.11.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа може да научи много от Либия по отношение на управлението и контролирането на потоците от емигранти, посочва в интервю за Deutsche Welle Матиа Толдо, автор на нов доклад на Европейския съвет по външна политика (ECFR) по темата за справяне с бежанската вълна.

Според него голяма част от бежанците, които пристигат в Европа, все още идват от Либия. Новият маршрут през Турция и Балканите е много по-скорошен, ето защо Европа може да се учи от опита, който има Либия в справянето с всички проблеми, пред които континентът е изправен напоследък.

Толдо смята, че един от най-важните уроци, който Европа трябва да научи, е свързан с Гърция, Турция и маршрута през Балканите. По думите му, ако бежанците на получат правно разрешение за преместване в Европа, само им се обещава документите им да бъдат разгледани, щом стигнат в определени страни, а държавите всъщност се окажат незаинтересовани как въпросните хора ще пристигнат, трафикантите на хора ще стават все по-богати. Те по-късно ще инвестират парите, които са спечелили, в това да доведат други видове имигранти в Европа, не само бежанци, коментира Толдо.

Политиката на "затворените граници" в някои държави също промага за подхранването на незаконния трафик на хора, допълва авторът на доклада.

Ако Европа продължава да се фокусира върху това да задържи навън имигрантите, това ще доведе до разрастване на групите за контрабанда, а още повече имигранти ще заживеят незаконно в Европа.

"Първото, което трябва да направим, е да дадем възможност на търсещите убежище, да пътуват до Европа по организиран начин, с полети например, а след това да подават своите заявления, когато се озоват в Европа", посочва Матия Толдо.

Според него това ще спре контрабандата или поне ще я ограничи, превръщайки я в по-малко печеливша. Освен това ще намали общия брой на хората, които търсят убежище.

В Западна Африка трафикантите на хора предлагат намаления, така че онези, които не са готови да мигрират, решават да го направят, защото е евтино и бързо.

"Впечатлението, което Европа оставя, е, че затваря вратите си, а това има лош ефект, тъй като хората, които не са мигрирали, веднага решават да го направят. Те смятат, че щом вратата се затвори веднъж, повече няма да имат такава възможност", обобщава Толдо.

Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
Тя западната ценностна система означава само едно - пари. Тези с парите задават дневния ред. От бройлери отгледани с едностранно медийно облъчване няма как да очакваме адекватна реакция.Например ако направиш 20 интервюта на хора на улицата и само 5 от тях споделят това което ти искаш, то другите 15 не ги излъчваш, а показваш само изгодните за теб по медията. Представяш го по подходящ начин и изглежда миродавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Аз определено вече се притеснявам за психическото здраве на експертния потенциал на Европа! Имам чувството, че някакъв мозъчен вирус ги мори наред - и политици, и чиновници, и експерти...Това ще да е от толерастията... или някакви генетични мутации от еднополовите контакти...Ще се учат от Либия...!!! Да се смее ли човек, да плаче ли...?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
Този "експерт" ме задмина-организирани самолетни полети. Аз им препоръчах само фериботна линия от Либия до Италия. После на север с влак или автобус. Така ще има заетост и заплати и в транспорта. току виж се увеличи брутния вътрешен продукт в Европа и да излезем от кризата. Тази *** ще харчи след това социални помощи за храна и лекарства ище живнат и други сектори и т. н. Между впрочем на снимката само една баба,дядо и две деца на снимката. Другите са настоящи и учещи се джихадисти. Да ни е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Този "експерт" да не от Хелзинския Комитет или местната Комунистическа, пардон Мултикултуралистическа партия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Решението е просто никакви социални помощи и бърза депортация в рамките на няколко дни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad12
преди 8 години
Любопитна статия, благодая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още