IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли кралица Елизабет II да сложи край на Brexit?

ВВС си задава въпроса дали е дошло времето в процеса да се привлече кралицата, за да сложи край на политическата безизходица

20:35 | 18.01.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В условията на такава политическа несигурност, каквато завладя Великобритания през седмицата, британските журналисти започват да търсят различни екзотични сценарии за преодоляване на кризата, коментира ТАСС. Един от тези сценарии, добил медийна популярност, включва намеса от страна на кралица Елизабет II.

ВВС си задава въпроса дали е дошло времето в процеса да се привлече кралицата, за да сложи край на политическата безизходица, и веднага дава отговор: в условията на британската конституционна монархия това не е било писано да се сбъдне. "В продължение на почти 70 години власт Елизабет II беше над политическите сблъсъци и най-вероятно тази ситуация ще остане непроменена. В сайта си кралският двор също така заявява, че той трябва да "поддържа строга неутралност" по отношение на политическите въпроси, посочва ТАСС.

Теоретично, кралицата има възможност да не даде одобрение ("кралска санкция") за конкретен законопроект, но последният случай, когато това право на монарха е използвано, е от 1708 г. - Анна Стюарт налага вето на закона за възраждане на шотландската полиция. Елизабет II също така не може да разпусне парламента и да обяви общи избори - тя е загубила това право в съответствие със Закона за установяване на фиксираната продължителност на парламентите (2011 г.).

Въпреки това тя има право да избере кандидатурата на министър-председателя, ако все пак се стигне до оставката на Мей. Според конституционния обичай кралицата назначава лицето, което се ползва с най-голяма подкрепа от Камарата на общините - обикновено лидерът на партията на мнозинството. Както посочва ВВС, "кошмарният сценарий" за монарха и нейните съветници ще бъде ситуация, в която няма да е ясно кой от политиците има най-големи шансове да получи вот на доверие.

Друг начин да се "привлече" кралицата, което обаче не предполага активното й участие, описва The Independent. Това е парламентарна процедура за „Покорно обръщение” към монарха. Опозицията в Камарата на представителите чрез този документ може да изисква от правителството да отмени член 50 от Договора от Лисабон (благодарение на който Brexit стартира). Такова обжалване има по-голяма тежест от обикновената парламентарна петиция, която кабинетът може просто да игнорира. Но да се разчита на факта, че едно „покорно“ искане е в състояние да обърне целия процес на Brexit, не е необходимо - по-скоро то изглежда като фантазия на най-отчаяните поддръжници на оставане в ЕС, посочва ТАСС.

Други подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
hazard
преди 5 години
UK има конституция от 1215г., нарича се Magna Carta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
+ глава на Канада, Австралия и Нова Зеландия.Я потърсете например има ли Канада конституция и от колко реда е тя :)Ъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Бабето папка и слушка тия, де печатат нейните портрети на копюри.Иначе, ако вземе да се развихри, тя е абсолютен монарх, държава без конституция. Глава е на всичко, което се сетите + вярата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Каква намеса ви гони, то дъpтaта cкумpия не е нищо повече от туристическа атракция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
pioner
преди 5 години
Първо когато една държава иска един закон да мине той минава независимо от мнението на подънниците или няколко депотата.Второ създаването на прецедент точно преди края на мандата, никой няма да го позволи. Или ще я помислят за изкуфяла или, че отваря пътя за намеса на следващите поколения във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още